נושא המאמר: כיצד תדע האם אתה סובל ממחלת ריאות תורשתית?
מאת: ד"ר נוה טוב, שמור מאמר למועדפים
תחושת קוצר נשימה יכולה לנבוע מסיבות שונות. ביניהן התקף אסתמה, ברונכיטיס כרונית המופיע לרוב אצל מעשנים או אנשים שעישנו שנים רבות. סיבה אחרת, פחות מוכרת, יכולה להיות מחלת ריאות תורשתית (גם: נפחת או מחלת החסר בחלבון ה-AAT). בניגוד לאסתמה או ברונכיטיס כרוני, מחלת הריאות התורשתית פוגעת בעיקר בנאדיות הריאה.
מהי מחלת ריאות תורשתית?
במקרה של פגיעה בריאות והרס הנאדיות, הריאות אינן מסוגלות לספק לגוף את החמצן הדרוש לו ולסלק את הפחמן הדו-חמצני מן הגוף. מצב זה מוביל לקוצר נשימה ולעתים לקושי לבצע את המשימות היומיומיות.
הפגיעה התורשתית בריאות הינה נדירה, ונובעת מחסר מולד ב- Alpha 1 Antitrypsin או, בקיצור, ב- AAT .
אחד מתוך 3000 אנשים בעולם חולה במחלת החסר ב- AAT אולם רק מספר קטן של האנשים אשר זוהו כחולים נמצא במעקב וטיפול רפואי. על-פי מחקרים, 95% מהחולים אינם יודעים שהם חולים במחלה זאת.
אודות מחלת ריאות תורשתית:
Alpha 1 Antitrypsin (AAT ) הנו חלבון שנוצר בכבד. תפקידו של חלבון זה הוא למנוע מחלבון אחר בשם אלסטז, אשר נוצר בתאי דם לבנים, להרוס את דפנות הריאה. באנשים בריאים - ייצור מוגבר של אלסטז מביא לייצור מוגבר של AAT המנטרל את פעולת האלסטז. אולם, כאשר יש חסר בחלבון AAT, עודף חלבון האלסטז גורם להרס של הריאות ולהתפתחותה של מחלת שנקראת מחלת ריאות תורשתית. באנשים עם חוסר ב- AAT המחלה מתגלה בד"כ בגילאי 30-40 .
מחלת ריאות תורשתית יכולה להשפיע על אנשים בצורה שונה. לא כל אדם הנושא את הגן למחלה אכן יפתח מחלת ריאות תורשתית במהלך חייו. זו הסיבה שיתכן שלאדם החולה במחלה יהיו הורים בריאים וללא סימפטומים.
מהן הבדיקות הנדרשות לאבחון המחלה?
כיום קיימות מספר בדיקות דם פשוטות היכולות לקבוע אם אדם נושא את המטען התורשתי למחלה. על הרופא המטפל לחשוד במחלה ולשלוח בדיקות אלו בכל חולה הסובל מפגיעת ברקמת הריאה בגיל צעיר או את בני המשפחה של חולה הסובל מחסר ב- AAT. בנוסף יש לבדוק כל חולה צעיר מ- 40 הלוקה באסטמה או ברונכיטיס קשה לטיפול ו/או ברונכיאקטזיות .
דרכי טיפול:
במחלה שאינה מלווה בסימפטומים חשוב מאד למנוע התדרדרות והתפרצות המחלה על ידי:
- הימנעות מעישון
- הימנעות מסביבת עבודה או מגורים במקום עם מזהמים
- הימנעות מזיהומים בדרכי הנשימה העליונות
- תזונה עשירה בחלבון וויטמינים ופעילות גופנית
כאשר המחלה הינה סימפטומטית וקיימת פגיעה ריאתית חשוב להאט את התקדמות המחלה ע"י מתן טיפול המשלים את רמת ה- AAT ביחד עם הטיפול המקובל במשאפים. במקביל יש להקפיד על ההמלצות הכתובות מטה:
- חשוב ביותר להימנע מעישון או להימצא בקרבת מעשנים
- חשוב להקפיד על קבלת חיסונים נגד שפעת ודלקת ריאות
- פעילות גופנית משפרת את תפקוד הריאות ואת המצב הגופני הכללי
- תזונה עשירה בחלבון וויטמינים מעניקה לגוף את הכוח הדרוש להילחם במחלה
www.2b-bari.co.il
מאמר זה נוסף לאתר "ארטיקל" מאמרים ע"י ד"ר נוה טוב, שאישר שהוא הכותב של מאמר זה ושהקישור בסיום המאמר הוא לאתר האינטרנט שבבעלותו, מפרסם מאמר זה אישר בפרסומו מאמר זה הסכמה לתנאי השימוש באתר "ארטיקל", וכמו כן אישר את העובדה ש"ארטיקל" אינם מציגים בתוך גוף המאמר "קרדיט", כפי שמצוי אולי באתרי מאמרים אחרים, מלבד קישור לאתר מפרסם המאמר (בהרשמה אין שדה לרישום קרדיט לכותב). מפרסם מאמר זה אישר שמאמר זה מפורסם אולי גם באתרי מאמרים אחרים בחלקו או בשלמותו, והוא מאשר שמאמר זה נוסף על ידו לאתר "ארטיקל".
צוות "ארטיקל" מצהיר בזאת שאינו לוקח או מפרסם מאמרים ביוזמתו וללא אישור של כותב המאמר בהווה ובעתיד, מאמרים שפורסמו בעבר בתקופת הרצת האתר הראשונית ונמצאו פגומים כתוצאה מטעות ותום לב, הוסרו לחלוטין מכל מאגרי המידע של אתר "ארטיקל", ולצוות "ארטיקל" אישורים בכתב על כך שנושא זה טופל ונסגר.
הערה זו כתובה בלשון זכר לצורך בהירות בקריאות, אך מתייחסת לנשים וגברים כאחד, אם מצאת טעות או שימוש לרעה במאמר זה למרות הכתוב לעי"ל אנא צור קשר עם מערכת "ארטיקל" בפקס 03-6203887.
בכדי להגיע לאתר מאמרים ארטיקל דרך מנועי החיפוש, רישמו : מאמרים על , מאמרים בנושא, מאמר על, מאמר בנושא, מאמרים אקדמיים, ואת התחום בו אתם זקוקים למידע.