|
|
נושא המאמר: מהי הטרדה מינית? החוק למניעת הטרדה מאת: אלי דורון, עו"ד - ירון טיקוצקי, עו"ד (רו"ח) [email protected] שמור מאמר למועדפים אלי דורון, עו"ד - ירון טיקוצקי, עו"ד (רו"ח) [email protected]
לאחרונה אנו נתקלים במקרים רבים (חלקם אף זוכים להד תקשורתי לא מבוטל), של הגשת כתבי אישום כנגד נאשמים בהטרדה מינית. עם השנים, ובעיקר בעקבות חקיקתו של "החוק למניעת הטרדה מינית", התשנ"ח - 1998, (להלן "החוק למניעת הטרדה"), מביעים בתי המשפט את מורת רוחם מן התופעה, ומטילים אף עונשים חמורים על המורשעים בעבירות לפי חוק זה. יצויין כי מקרים רבים בפסיקה הם פרי עבודתם של בתי הדין המשמעתיים של נציבות שירות המדינה, הרואים בחומרה יתרה הטרדה מינית במקום העבודה. ראינו לנכון להבהיר מספר סוגיות בהקשר זה. ראשית, הגם שברוב המקרים הטרדה מינית נעשית על ידי גבר כלפי אישה, הטרדה מינית יכולה להיעשות הן ע"י גבר והן ע"י אישה, כלפי גבר או אישה, והחוק מכסה את כל האפשרויות האלה. שנית, על פי החוק למניעת הטרדה, "הטרדה מינית" היא אחת מחמש צורות התנהגות אסורות, ואלה הן:
(1) סחיטת אדם לביצוע מעשה בעל אופי מיני. לדוגמה: מעביד המאיים לפטר עובדת אם היא מסרבת לקיים אתו יחסי מין.
(2) מעשה מגונה. לדוגמה: עובד או ממונה הנוגע בעובדת לשם גירוי מיני או החושף את עצמו בפניה, בלא הסכמתה.
(3) הצעות חוזרות בעלות אופי מיני אף שהאדם שאליו מופנות ההצעות הראה שאינו מעוניין בהן. ואולם אין צורך להראות אי הסכמה במקרה של ניצול של יחסי מרות בעבודה. לדוגמה: מנהל המנצל יחסי מרות כלפי מזכירתו.
(4) התייחסויות חוזרות למיניותו של אדם, אף שהאדם שאליו מופנות ההתייחסויות הראה שאינו מעוניין בהן.
לדוגמה: התייחסות חוזרת לפן המיני במראהו של אדם, למרות הבהרותיו שהדבר מפריע לו. ואולם אין צורך להראות אי הסכמה במקרים שסויגו בפסקה (3) לעיל.
( 5) התייחסות מבזה או משפילה למינו או לנטייתו המינית של אדם בין אם הוא הראה שהדבר מפריע לו ובין אם לאו. 1. אי הסכמה 1.1 ככלל אדם צריך להראות שהוא אינו מסכים למעשה של הטרדה מינית. 1.2 חובה זו אינה חלה לגבי אלה:
- סחיטה (פסקה (ב)(1) לעיל)
- התייחסות מבזה או משפילה (פסקה (ב) (5) לעיל)
- ניצול של יחסי מרות בעבודה בין המטריד לבין המוטרד (לגבי המעשים בפסקאות (ב)(3) ו-(4 לעיל). 1.3 אי הסכמה מראים בין במילים ובין בהתנהגות שאינן משתמעות לשתי פנים. 2. מה אינו מהווה הטרדה?
2.1 למרות ניסיון המחוקק להגדיר בצורה מפורטת מהי "הטרדה מינית", מטבען של הגדרות שתמיד יוותר תחום אפור.
2.2 לדוגמה, קשה להגדיר מראש כל מה שייחשב להתייחסות "מבזה" או "משפילה" ביחס למינו או למיניותו של אדם. 2.3 עם זאת, ברי כי האיסור על הטרדה מינית איננו איסור על חיזורים הנעשים ברוח טובה ובהסכמה הדדית. 3 מהי התנכלות? 3.1 מעביד או ממונה מטעמו פוגע בעובד או בדורש עבודה - כאשר מקור הפגיעה הוא הטרדה מינית ואולם לגבי הטרדה מינית מהסוג של הצעות חוזרות בעלות אופי מיני והתייחסויות חוזרות למיניותו של אדם , די שמקור הפגיעה יהיה הצעה אחת בלבד או התייחסות אחת בלבד. דוגמאות: ממונה המונע את קידומה של עובדת עקב סירובה להצעתו החד-פעמית למגע מיני; 3.2 מעביד או ממונה מטעמו פוגע בעובד או בדורש עבודה - כאשר מקור הפגיעה הוא תלונה על התנכלות כאמור בסעיף זה או תביעה משפטית בשל התנכלות כאמור. 3.3 מעביד או ממונה מטעמו פוגע בעובד או בדורש עבודה - כאשר מקור הפגיעה הוא סיוע של עובד לעובד אחר בקשר לתלונה או תביעה משפטית על התנכלות כאמור בסעיף זה. לדוגמה: עובדת מסרה עדות בקשר להתנכלות כלפי עובד אחר. המעביד או הממונה מרעים את תנאי העבודה שלה בשל כך. 3.4 הגנת תלונת שווא / תביעת שווא במשפט על התנכלות כאמור בפסקה (א)(2) או (3) - יוכלו המעביד והממונה לטעון להגנתם כי העובד או העבודה ידע כי התביעה או התלונה הוגשו על סמך פרטים שאינם נכונים. 4. מהי "מסגרת יחסי עבודה"?
על פי חוק למניעת הטרדה מינית, הטרדה מינית או התנכלות "במסגרת יחסי עבודה" מתקיימת בכל אחת מ-4 נסיבות אלה:
(1) במקום העבודה;
(2) במקום אחר שבו מתנהלת פעילות מטעם המעביד;
דוגמאות: אולם שבו מציגים המעביד ועובדיו תערוכה של מוצרי המעביד; מכון להכשרה או השתלמות שבו מתקיים קורס מטעם המעביד; מסעדה שבה מתקיימת מסיבה מטעם המעביד לעובדיו.
(3) תוך כדי עבודה;
לדוגמה: נסיעה הנעשית בזמן העבודה במסגרת העבודה, כגון לשם ישיבת עבודה מחוץ למקום העבודה.
(4) תוך ניצול מרות ביחסי העבודה בכל מקום שהוא.
לדוגמא: בביתו של ממונה 5 התוצאות של הטרדה מינית והתנכלות 5.1 הטרדה מינית והתנכלות על רקע מיני מהוות התנהגות בלתי חוקית הפוגעת בכבוד האדם, בחירותו, בפרטיותו, ובשוויון בין המינים. 5.2 הטרדה מינית והתנכלות מהוות (על פי חוק למניעת הטרדה מינית, ולענין התנכלות - גם על פי חוק שוויון ההזדמנויות בעבודה, התשמ"ח -1998) : 5.3 עבירה פלילית, היכולה לגרום למאסרו של המטריד או המתנכל או לחייבו בקנס; 5.4 עוולה אזרחית, שבגינה ניתן להגיש תביעה משפטית; בתביעה כזו ניתן לתבוע פיצוי כספי וסעדים אחרים, קבועים או זמניים, מהמטריד, מהמתנכל, ובמקרים מסוימים - מהמעביד של אלה. 5.5 הטרדה מינית והתנכלות מהוות עבירות משמעת, שעליה יכול המטריד או המתנכל להתחייב בעונש משמעתי. 6. האפשרויות הקיימות בחוק לאדם הסבור כי הוטרד מינית או שהתנכלו לו אם אדם סבור שהטרידו אותו מינית או שהתנכלו לו, פתוחות לפניו שלוש אפשרויות לפי החוק: 6.1 טיפול באחריות המעביד: אם ההטרדה או ההתנכלות התבצעה "במסגרת יחסי עבודה", הנפגע יכול להגיש תלונה במקום העבודה. 6.2 בהליך פלילי: הנפגע יכול להגיש תלונה במשטרה. 6.3 הליך אזרחי: הנפגע יכול להגיש, בתוך שלוש שנים, תביעה בבית המשפט (בדרך כלל – בבית הדין האזורי לעבודה) נגד – המטריד או המתנכל בעצמו; - אם הוא טוען שהמעביד אחראי, גם המעביד.
7 המצב המשפטי הקיים (בפסיקה):
7.1 יצוין כי הפסיקה רואה בחומרה רבה עבירות של הטרדה מינית, ובמיוחד במקוםהעבודה. 7.2 במרבית פסקי הדין בנושא, מודגש כי אף התנהגות אשר הנאשם סבר כי הנה בבחינת חיזור הדדי, עשויה להיחשב הטרדה מינית אסורה, כמובן, כל עניין נבחן לגופו. 7.3 חשוב לציין כי לעניין היסוד הנפשי הנדרש בעבירות משמעת שרקען התנהגות פסולה בעלת אופי מיני, לא בהכרח נדרשת מודעות בפועל, ודי לעיתים במודעות בכוח לאי הסכמת הצד המתלונן. ככלל, בית המשפט הרואה כאמור בחומרה רבה עבירות של הטרדה מינית, ובמיוחד במקום העבודה, נוטה להחמיר עם נאשמים שהורשעו בביצוע עבירה כגון דא, החל מעונשי נזיפה, ופיטורין ממקום העבודה (במקרה של דין שמעתי), וכלה אף בעונשי מאסר בפועל (בדין הפלילי). למותר לציין כי בצד עונשים אלו קיימת פגיעה כלכלית מובנית, בפגיעה במטה לחמו של המורשע בעבירות דנא, בצד האפשרות לפיצויים אזרחיים מן המטריד/ה.
רמת גן: רח' החילזון 12, (בית הקריסטל) טל': 03-6127446, פקס: 03-6127449 חיפה: שדרות המגינים 58 טל': 04-8526693 פקס: 04-8555976 רומניה: רח' סטפאן פרוטופופסקו 6 בוקרסט שאלות לגבי המאמר ניתן להעביר למייל: [email protected]
מאמר זה נוסף לאתר "ארטיקל" מאמרים ע"י אלי דורון, עו"ד - ירון טיקוצקי, עו"ד (רו"ח) [email protected] שאישר שהוא הכותב של מאמר זה ושהקישור בסיום המאמר הוא לאתר האינטרנט שבבעלותו, מפרסם מאמר זה אישר בפרסומו מאמר זה הסכמה לתנאי השימוש באתר "ארטיקל", וכמו כן אישר את העובדה ש"ארטיקל" אינם מציגים בתוך גוף המאמר "קרדיט", כפי שמצוי אולי באתרי מאמרים אחרים, מלבד קישור לאתר מפרסם המאמר (בהרשמה אין שדה לרישום קרדיט לכותב). מפרסם מאמר זה אישר שמאמר זה מפורסם אולי גם באתרי מאמרים אחרים בחלקו או בשלמותו, והוא מאשר שמאמר זה נוסף על ידו לאתר "ארטיקל".
צוות "ארטיקל" מצהיר בזאת שאינו לוקח או מפרסם מאמרים ביוזמתו וללא אישור של כותב המאמר בהווה ובעתיד, מאמרים שפורסמו בעבר בתקופת הרצת האתר הראשונית ונמצאו פגומים כתוצאה מטעות ותום לב, הוסרו לחלוטין מכל מאגרי המידע של אתר "ארטיקל", ולצוות "ארטיקל" אישורים בכתב על כך שנושא זה טופל ונסגר.
הערה זו כתובה בלשון זכר לצורך בהירות בקריאות, אך מתייחסת לנשים וגברים כאחד, אם מצאת טעות או שימוש לרעה במאמר זה למרות הכתוב לעי"ל אנא צור קשר עם מערכת "ארטיקל" בפקס 03-6203887.
בכדי להגיע לאתר מאמרים ארטיקל דרך מנועי החיפוש, רישמו : מאמרים על , מאמרים בנושא, מאמר על, מאמר בנושא, מאמרים אקדמיים, ואת התחום בו אתם זקוקים למידע.
|
|
|
להשכיר רכב
הזמנת מלון בחו"ל
הזמנת מלון בישראל
אתר איי יוון
מדריך איטליה
מלונות בניו יורק
מדריך לאס וגאס
המלצות על נופש
המלצות על פריז
נדל"ן ביוון
|