נושא המאמר: אופן מיסוי הכנסת רווחי הון של יחיד
מאת: אלי דורון, עו"ד- ירון טיקוצקי, עו"ד (רו"ח) [email protected] שמור מאמר למועדפים
אלי דורון, עו"ד- ירון טיקוצקי, עו"ד (רו"ח) [email protected]
רבים מבינינו תוהים מה יהיה גובה המס בו יחובו בעת מכירת נכס כלשהו שבבעלותם. לעיתים מדובר בהכנסה חד פעמית גבוהה ולכן השלכות המיסוי הינן קרדינאליות לחישוב כדאיותה של העסקה.
פקודת מס הכנסה קובעת, כי יחיד בישראל אשר לו נצמחה הכנסה כתוצאה ממכירת נכס בסכום תמורה העולה על מחירו המקורי, יחוב במס על רווח זה ובשמו המקובל יחוב ב"מס רווחי הון".
יחיד יחוב במס בשיעור של 20% על הכנסותיו מרווח הון ריאלי שנצבר בנכס החל מיום 1.1.2003. במידה וחלק מרווח ההון של הנכס נצבר בתקופה שקדמה לתאריך האמור, אזי ישלם היחיד מס לפי שיעורי המס שהיה משלם לו הייתה מתקבלת בידיו הכנסה ממקור פירותי. על יתרת הרווח הנצבר לאחר יום זה, במידה ויש כזה, ישלם כאמור מס בגובה 20% בלבד.
חשוב לציין, כי החבות במס הינה על השינוי בערכו הריאלי בלבד בשווי הנכס, משמע יש לנטרל את מרכיב עליית הערך האינפלציונית (התייקרות ממד המחירים במשק) של הנכס. המטרה הינה לבודד את רכיב התייקרות הנכס הריאלית בשוק, רק לגביו יחוב היחיד במס רווח הון. אציין כי לכלל זה קיים חריג, במידה וקיים רווח הון אינפלציוני שנצבר בנכס עד ליום 31.12.1993, או אז יחוב היחיד במס רווחי הון בישעור של 10% גם על סכום זה.
בעת מכירת נכס, יש להגיש לפקיד השומה בתוך 30 ימים מיום המכירה, דוח המפרט את אופן חישוב רווח או הפסד ההון וכן לשלם מקדמה בסכום המס החל על הרווח האמור.
יחיד אשר לא יגיש דוח כאמור, יסתכן בכך שפקיד השומה יוכל לקבוע את מחיר הנכס הנמכר, את מחיר המכירה ולפיו לקבוע את סכום המקדמה בו חייב המוכר בגין רווח ההון.
כמו כן, לפקיד השומה הסמכות להגדיל את סכום המקדמה שעל היחיד לשלם בכל מצב בו הוא סבור כי המקדמה שהיה צריך לשלם היחיד עולה ב- 20% לפחות מסכום המקדמה שפורטה בדוח בפועל.
במידה וקיים הפסד הון בשנת מס מסויימת, ניתן לקזזו כנגד רווח הון ריאלי שנצבר. במידה ועדיין נותר הפסד הון, ניתן יהיה לקזזו סכום אנפלציוני חייב שנצבר ביחס של שקל לשלושה שקלים וחצי, משמע שכל שקל של הפסד הון ניתן לקיזוז כנגד שלושה שקלים וחצי מהסכום האינפלציוני החייב.
מאמר זה אינו ממצה את אופן חבות המס כנגד רווחי הון עד תום ומאמר זה אינו נועד לשמש תחליף לייעוץ משפטי ו/או חוות דעת משפטית. אנו ממליצים לכם להיוועץ בעו"ד הבקיא בתחום המיסים, בכדי שיפרוש בפניכם את כל היבטי המס בטרם מכירת נכסים ויצירת רווחי הון.
רמת גן: רח´ החילזון 12, (בית הקריסטל)
טל´: 03-6127446, פקס: 03-6127449
חיפה: שדרות המגינים 58
טל´: 04-8526693 פקס: 04-8555976
שאלות לגבי המאמר ניתן להעביר למייל:
[email protected]
מאמר זה נוסף לאתר "ארטיקל" מאמרים ע"י אלי דורון, עו"ד- ירון טיקוצקי, עו"ד (רו"ח) [email protected] שאישר שהוא הכותב של מאמר זה ושהקישור בסיום המאמר הוא לאתר האינטרנט שבבעלותו, מפרסם מאמר זה אישר בפרסומו מאמר זה הסכמה לתנאי השימוש באתר "ארטיקל", וכמו כן אישר את העובדה ש"ארטיקל" אינם מציגים בתוך גוף המאמר "קרדיט", כפי שמצוי אולי באתרי מאמרים אחרים, מלבד קישור לאתר מפרסם המאמר (בהרשמה אין שדה לרישום קרדיט לכותב). מפרסם מאמר זה אישר שמאמר זה מפורסם אולי גם באתרי מאמרים אחרים בחלקו או בשלמותו, והוא מאשר שמאמר זה נוסף על ידו לאתר "ארטיקל".
צוות "ארטיקל" מצהיר בזאת שאינו לוקח או מפרסם מאמרים ביוזמתו וללא אישור של כותב המאמר בהווה ובעתיד, מאמרים שפורסמו בעבר בתקופת הרצת האתר הראשונית ונמצאו פגומים כתוצאה מטעות ותום לב, הוסרו לחלוטין מכל מאגרי המידע של אתר "ארטיקל", ולצוות "ארטיקל" אישורים בכתב על כך שנושא זה טופל ונסגר.
הערה זו כתובה בלשון זכר לצורך בהירות בקריאות, אך מתייחסת לנשים וגברים כאחד, אם מצאת טעות או שימוש לרעה במאמר זה למרות הכתוב לעי"ל אנא צור קשר עם מערכת "ארטיקל" בפקס 03-6203887.
בכדי להגיע לאתר מאמרים ארטיקל דרך מנועי החיפוש, רישמו : מאמרים על , מאמרים בנושא, מאמר על, מאמר בנושא, מאמרים אקדמיים, ואת התחום בו אתם זקוקים למידע.