נושא המאמר: כיצד לערוך הסכם ממון שגוי?
מאת: נוטריון רוני הראלי שמור מאמר למועדפים
מטרתו של הסכם הממון
טעות רווחת אצל זוגות בבואם לערוך הסכם ממון, כאשר הם רואים בהסכם הממון ערובה לחיי נישואין מוצלחים. טעות נוספת היא כאשר הם לא מתייחסים בהסכם הממון למצבים שונים שעשויים להתפתח לאחר הנישואין.
הטעות מתבטאת בעיקר בנוסחה אותה הם מציינים כעיקרו של הסכם בנוסח זה או בדומה לו: "רכושו של הגבר יהיה בבעלותו ובחזקתו הבלעדית של הגבר ואילו רכושה של האשה יהיה בבעלותה ובחזקתה הבלעדית".
על בני הזוג לשאול את עצמם מספר שאלות ובעיקר: מה היא המטרה לשמה הם עורכים את הסכם הממון, ואילו סיטואציות עלולות להתפתח באם הם ייפרדו או יעברו תהליך גירושין.
יש לזכור שהסכם הממון נועד בין היתר לצפות ולמנוע תרחיש של ניצול לא הוגן של בן זוג כלפי רעהו.
האם ההסכם נותן מענה לכל מצב אפשרי בעתיד?
טעות רווחת היא שבני הזוג לא שוקלים בכובד ראש פתרון הוגן לכל מצב אפשרי. פתרון הוגן ניתן למצוא במענה לשאלות כגון:
מה יהיה המצב באם וכאשר בני הזוג יצברו רכוש במהלך שנות הנישואין? כיצד יחולק רכוש זה?
בחזקת מי יהיו הילדים, באם וכאשר יהיו?
האם האב והאם ישאו בכל הוצאות גידולם של הילדים, והאם גם בהוצאות החריגות ובחלקים שווים?
שגיאה תהיה לציין בהסכם: "אם צד אחד יבקש להתגרש, הצד הנשוי ישתף פעולה". הרי ברגע של משבר, הטחת האשמות ושבירת כלים – לא ברור כיצד בני הזוג ייפתחו את ההסכם ויפעלו עפ"י המשפט היפה בדבר שיתוף פעולה.
כלום נכון לערוך הסכם ממון בטרם החתונה?
כאשר בני הזוג עורכים את ההכנות לקראת החתונה המרגשת, לא נעים ולא נוח להם לשוחח על חלוקת רכוש בעת גירושין , ובכלל הם לא מעוניינים להעלות מצב בו הם בודאי לא רוצים – מקרה גירושין. הדבר האחרון שעולה במחשבתם בזמנים אלו הוא נושא הגירושין וכל מה שכרוך בו.
חשיבות רבה נודעת למציאות של היום בה זוגות רבים מתגרשים – על אף שלא ציפו לכך בעת שהתחתנו.
הרי יתכן מאד שאם בן זוג אחד יעלה את רצונו בעריכת הסכם ממון בפני בת הזוג (או ההיפך) זו עשויה להתרגז ולהטיח בו כיצד הוא כבר חושב על גירושין או חלוקת רכוש או בכלל באם בן זוגה לא מספיק אוהב אותה כאשר הוא חושב רק על שותפות כלכלית ותוצאותיה.
מה עושים?
באם בני הזוג לא מרגישים בנוח עם הדברים, רצוי להגיע להחלטה משותפת לפנות לנוטריון אשר יסביר לצדדים את חשיבות הדברים מבחינה אובייקטיבית, מבלי להיכנס למעורבות רגשית ולנסות לנסח הסכם שעלול להביא לחילוקי דעות בין בני הזוג.
מדוע לפנות לנוטריון דווקא?
הסכם ממון בטרם נישואין ניתן לאשר בבית המשפט לענייני משפחה או בפני נוטריון. אז מדוע כדאי לפנות לנוטריון. לא עדיף לפנות לבית המשפט?
הפניה המשותפת של בני הזוג לנוטריון עדיפה על פניה לבית המשפט מסיבות רבות, ואמנה כאן את עיקרן:
1. נוטריון יכול לייעץ לבני הזוג אודות תוכנו של הסכם ההמון והשלכותיו. דבר שאינו אפשרי בבית המשפט. בית המשפט מוסמך לאשר את הסכם הממון או לסרב לאשרו.
2. הנוטריון מאפשר לבני הזוג לשקול את החלטותיו, את ההסכם ואופן ניסוחו וכן לשנותו ללא כל מגבלת זמן במשרד הנוטריון או בביתם של בני הזוג, ללא כל לחץ. מאידך כאשר מתייצבים בני הזוג בפני השופט, הדבר נעשה לאחר שכבר הגיעו להחלטה, והשופט לא מאפשר לבני הזוג לשקול ולהגיע שוב לבית המשפט, אלא לאחר פרוצדורה ארוכה ומייגעת.
3. הנוטריון יכול להציע אפשרויות חלופיות להסדרים שונים ולניסוחים שונים בהסכם הממון, כך שיהיו מקובלים על בני הזוג, בהתאם לנסיבותיהם האישיות ומצבם הכלכלי. זאת לא ניתן לעשות בבית המשפט.
4. הנוטריון יכול לקבוע פגישה אישית עם בני הזוג, במהירות רבה ובהתראה קצרה (לעיתים מהיום למחר), דבר שלא ניתן לקבוע במזכירות בית המשפט.
www.notary-services.co.il/
מאמר זה נוסף לאתר "ארטיקל" מאמרים ע"י נוטריון רוני הראלי שאישר שהוא הכותב של מאמר זה ושהקישור בסיום המאמר הוא לאתר האינטרנט שבבעלותו, מפרסם מאמר זה אישר בפרסומו מאמר זה הסכמה לתנאי השימוש באתר "ארטיקל", וכמו כן אישר את העובדה ש"ארטיקל" אינם מציגים בתוך גוף המאמר "קרדיט", כפי שמצוי אולי באתרי מאמרים אחרים, מלבד קישור לאתר מפרסם המאמר (בהרשמה אין שדה לרישום קרדיט לכותב). מפרסם מאמר זה אישר שמאמר זה מפורסם אולי גם באתרי מאמרים אחרים בחלקו או בשלמותו, והוא מאשר שמאמר זה נוסף על ידו לאתר "ארטיקל".
צוות "ארטיקל" מצהיר בזאת שאינו לוקח או מפרסם מאמרים ביוזמתו וללא אישור של כותב המאמר בהווה ובעתיד, מאמרים שפורסמו בעבר בתקופת הרצת האתר הראשונית ונמצאו פגומים כתוצאה מטעות ותום לב, הוסרו לחלוטין מכל מאגרי המידע של אתר "ארטיקל", ולצוות "ארטיקל" אישורים בכתב על כך שנושא זה טופל ונסגר.
הערה זו כתובה בלשון זכר לצורך בהירות בקריאות, אך מתייחסת לנשים וגברים כאחד, אם מצאת טעות או שימוש לרעה במאמר זה למרות הכתוב לעי"ל אנא צור קשר עם מערכת "ארטיקל" בפקס 03-6203887.
בכדי להגיע לאתר מאמרים ארטיקל דרך מנועי החיפוש, רישמו : מאמרים על , מאמרים בנושא, מאמר על, מאמר בנושא, מאמרים אקדמיים, ואת התחום בו אתם זקוקים למידע.