נושא המאמר: מכונת אמת, האמנם?
מאת: ערן גזית שמור מאמר למועדפים
משחר ההיסטוריה מנסה המין האנושי לפתח מכונת אמת, מכונה שבלחיצת כפתור תוכל לקבוע איזו מבין שתי גרסאות מנוגדות הינה הנכונה. מכונת אמת שכזו, תוכל לנטרל מכל דיווח, תיאור או עדות את המניעים הנסתרים, האמביציות והאמונה של מוסר הדיווח.
גרסאות שונות של מכונת אמת שכזו פותחו במהלך השנים, עוד מימי שלמה המלך שהשתמש בחכמתו הרבה ובמניפולציה פשוטה והפעיל מעין מכונת אמת, שעזרה לו להגיע להחלטה בסיפור שתי הנשים שטענו לאימהות על אותו ילד. גם בתרבויות אחרות נתקלנו בואריאציות שונות של מכונת אמת, מבחן החרב המלובנת, בו אדם מתבקש להניח חרב מלובנת על לשונו כדי לאבחן אמירת אמת או שקר, מקורו בעובדה פיזיולוגית פשוטה בה הלשון מתייבשת בעת אמירת שקר, ובעצם הינו מכונת אמת פרימיטיבית.
מכונת אמת ראשונה, המבוססת על אותם עקרונות של הפוליגרף המודרני, פותחה ע"י ויליאם מרסטון בארה"ב בשנות ה-20 של המאה הקודמת. מקרה מפורסם שנבחן במכונת אמת זו, הינו משפט פריי, אדם שהואשם ברצח בשנת 1923, נבדק במכונת אמת ונמצא דובר אמת. בית המשפט דחה את ממצאי הבדיקה בטענה כי מכונת אמת זו עדיין אינה מעוגנת במחקרים מדעיים וכי רמת הדיוק שלה אינה ידועה. פריי הורשע ברצח ונידון למאסר. כ-3 שנים מאוחר יותר נתפס הרוצח האמיתי, הודה ושיחזר את הרצח. למרבה הפליאה, תקדים פריי, על אף שהוכח כטעות, הינו הבסיס המשפטי לאיסור בשימוש של מכונת אמת, פוליגרף בשמה המודרני, בהליך הפלילי בארה"ב ובמדינות נוספות בעולם, ביניהם ישראל.
הביטוי מכונת אמת השתרש בציבור ככינוי למכשיר הפוליגרף.
כינוי זה בטעות יסודו. בניגוד למשתמע מהביטוי מכונת אמת, פוליגרף אינו מכונה, המאבחנת בלחיצת כפתור אמירת אמת או שקר, אלא מכשיר המסייע בידי מומחה פוליגרף לאבחן שקרים. גם החלק השני של הביטוי מכונת אמת, אינו מדויק. בניגוד לאמת שהינה במרבית המקרים סובייקטיבית, מורכבת ומשתנה עפ"י זווית הראיה ובהחלט ייתכנו מקרים בהם שני צדדים למחלוקת יאחזו כל אחד באמת שלו שתהיה הפוכה מהאמת של רעהו, הרי שקר הינו פעולה מודעת ומכוונת של עיוות עובדות ולכן קל יותר לאיתור.
אי לכך, הביטוי העברי הנכון לפוליגרף אינו מכונת אמת, אלא גלאי שקר.
מאמר זה נוסף לאתר "ארטיקל" מאמרים ע"י ערן גזית שאישר שהוא הכותב של מאמר זה ושהקישור בסיום המאמר הוא לאתר האינטרנט שבבעלותו, מפרסם מאמר זה אישר בפרסומו מאמר זה הסכמה לתנאי השימוש באתר "ארטיקל", וכמו כן אישר את העובדה ש"ארטיקל" אינם מציגים בתוך גוף המאמר "קרדיט", כפי שמצוי אולי באתרי מאמרים אחרים, מלבד קישור לאתר מפרסם המאמר (בהרשמה אין שדה לרישום קרדיט לכותב). מפרסם מאמר זה אישר שמאמר זה מפורסם אולי גם באתרי מאמרים אחרים בחלקו או בשלמותו, והוא מאשר שמאמר זה נוסף על ידו לאתר "ארטיקל".
צוות "ארטיקל" מצהיר בזאת שאינו לוקח או מפרסם מאמרים ביוזמתו וללא אישור של כותב המאמר בהווה ובעתיד, מאמרים שפורסמו בעבר בתקופת הרצת האתר הראשונית ונמצאו פגומים כתוצאה מטעות ותום לב, הוסרו לחלוטין מכל מאגרי המידע של אתר "ארטיקל", ולצוות "ארטיקל" אישורים בכתב על כך שנושא זה טופל ונסגר.
הערה זו כתובה בלשון זכר לצורך בהירות בקריאות, אך מתייחסת לנשים וגברים כאחד, אם מצאת טעות או שימוש לרעה במאמר זה למרות הכתוב לעי"ל אנא צור קשר עם מערכת "ארטיקל" בפקס 03-6203887.
בכדי להגיע לאתר מאמרים ארטיקל דרך מנועי החיפוש, רישמו : מאמרים על , מאמרים בנושא, מאמר על, מאמר בנושא, מאמרים אקדמיים, ואת התחום בו אתם זקוקים למידע.