|
|
מבוא לרפואה נטורופתית
מאת: איה הוד, נטורופתית מוסמכת
הקדמה
בשנים האחרונות המודעות לתחום הריפוי הטבעי ממש תפסה תאוצה. יותר ויותר אנשים מחפשים אחר דרך אחרת. בכל אחד מאיתנו יש מנגנון ריפוי טבעי, יכולת הריפוי הטבעית של הגוף היא לא משהו חדש אלא משהו שתמיד היה טבוע בנו, הנטורופתיה מעודדת, מחזקת ומייעלת מנגנון זה למטרת ריפוי. הגישה הנטורופתית הוכיחה את עצמה בהצלחה מרובה בטיפול במצבים כרוניים ואקוטיים כאחד ומכוונת למבוגרים, ילדים, נשים ותינוקות. המטרה היא לא רק טיפול אלא גם מניעה על מנת להקטין את הסיכויים לחלות. מה שמייחד את הנטורופתיה הוא הגישה, הפילוסופיה ושיטות הטיפול.
מהי רפואה נטורופתית
רפואה נטורופתית היא גישה הוליסטית המערבת ידע מדעי מודרני עם רפואה טבעית ומסורתית. הנטורופתיה מייחסת חשיבות גדולה לקשר שבין הגוף לנפש ובהשפעה שלהם האחד על השני ומעודדת את המטופלים להיות שותפים פעילים בתהליך הריפוי. משמעות המילה נטורופתיה היא יצירת התנאים המאפשרים לגוף לרפא את עצמו בכוחותיו הנטורופתיה מבקשת לגרות את תהליך הריפוי הטבעי של הגוף לפעולה ולטפל בשורש הבעיה. הרופא הטוב ביותר נמצא בגוף שלנו, בכל תא ותא, והוא אינו נח לרגע. הטיפול מותאם באופן אישי ונקבע לפי האדם ולא לפי הסימפטומים מהם הוא סובל. היפוקרטס אמר:
"חשוב יותר לדעת איזה מין אדם נושא את המחלה, מאשר לדעת איזו מחלה יש לאדם"
הנטורופתיה מונחית על ידי שש עקרונות אשר מהווים תמצית של הגישה הנטורופתית לבריאות וריפוי ויוצרים את הבסיס לייחודיות של השיטה.
Primum Non Nocere - ראשית אל תגרום נזק – להימנע ככל האפשר משימוש בשיטות שעוסקות אך ורק בהדחקת הסימפטומים. להשתמש בטכניקות טיפול בעלות מינימום סיכון או נזק . עבודה בשיתוף פעולה עם חוקי הטבע ועם כוחות הריפוי שלו:
Vis Medicatrix Nature - כוחות הריפוי הטבעיים– ההכרה שלגוף יש מנגנוני איזון, תיקון וריפוי משלו. הנטורופתיה מסייעת ותומכת בגוף באמצעים טבעיים בכדי להביאו למצב מאוזן ולאפשר לגוף סיכוי טוב יותר בתהליך הריפוי.
Treat The Whole- התייחסות לאדם כשלם - הנטורופתיה תופסת את האדם כיחידה הוליסטית ומייחסת חשיבות לחלקים הפיזיולוגים, הפסיכולוגים, התורשתיים, הסביבתיים, החברתיים, הנפשיים ואורח החיים, המשפיעים כולם על בריאותו של האדם .קיימים יחסי הגומלין בין המערכת הרגשית-נפשית למערכת הפזיולוגית- גופנית.
Tolle Causam - זיהוי והתייחסות לסיבות הנטורופתיה רואה בסימפטומים של מחלה תמרור אזהרה לכך שמשהו פנימי יצא מאיזון ומכוונת את הטיפול לסיבה האמיתית למחלה ולא רק לסימפטומים שלה.
הרופא כמורה ומחנך - רופא הוא מורה! - הנטורופתיה מבינה ומכירה בחשיבות הקשר בין המטפל למטופל. עד כמה משפיע קשר זה על האמון שנותן בו האדם. הנטורופתיה מדגישה את חשיבות שינוי דפוסי חשיבה ורגש ומעודדת את האדם לקחת אחריות מלאה על חייו ובריאותו, להיות שותף פעיל בתהליך בשיתוף פעולה עם הטבע וכוחות הריפוי. רפואה מונעת – מניעת מחלות תמיד עדיפה על הטיפול בהן, תמיד קלה ובטוחה יותר. היא כל כך חשובה עד שחייבים ללמוד כיצד לעשות זאת. הגישה הנטורופתית היא בעיקרה גישה מניעתית המתייחסת לחינוך לאורח חיים בריא.
קצת היסטוריה
הרפואה הנטורופתית צמחה מתוך גישות ריפוי טבעיות משלימות שנוסדו במאות ה-18 וה-19, אך שורשיה מגיעים עוד מהמאה החמישית לפנה"ס מהאסכולה הרפואית של היפוקרטס שביסס את תורתו על כוח הריפוי של הטבע. רק ב- 1902 נכנס המונח "נטורופתיה" לשימוש על ידי ד"ר בנדיקט לאסט אשר ביקש לתאר אוסף גישות של ריפוי טבעי הכוללות צמחים, תזונה, מגע, דיקור, יעוץ לאורח חיים בריא ועוד. בית הספר האמריקאי לנטורופתיה נוסד ע"י ד"ר לאסט בניו-יורק ומאז נוסדו קולג'ים רבים לנטורופתיה ומרכזי בריאות גדולים בכל רחבי צפון ארה"ב. עד 1920 התבססה הנטורופתיה היטב גם בקנדה, ב- 1925 כבר נחקקו והוסדרו חוקים לגבי עיסוק בנטורופתיה באונטריו שבקנדה. לאחר מלחמת העולם השנייה, ככל שהתפתחה הרפואה המודרנית, כך איבדה הרפואה המסורתית את אחיזתה. ב-20 שנה האחרונות יותר ויותר אנשים מחפשים דרכים נוספות או אחרות לשפר את מצב בריאותם, להימנע ממחלות ולהתמודד טוב יותר עם המתחים היומיומיים. בעקבות אלה החלה התעניינות מחודשת בשיטות הריפוי הטבעיות והמסורתיות, בין היתר, הדבר הוביל לעליה משמעותית בדרישה לשירותים נטורופתים. אחת הדוגמאות היפות לכך היא כניסת הרפואה המשלימה והנטורופתיה למוסדות רפואיים וקופות החולים.
בניגוד למדינות אחרות בעולם, בישראל הנטורופתיה עדיין לא מוכרת כתואר וזאת למרות תוכנית לימודים רצינית של ארבע שנים כולל סטאג'.
מהן שיטות הטיפול של הנטורופתיה?
תזונה תזונה היא אחד הכלים העיקריים והחשובים של הנטורופת אשר מיומן בהבנת ההשפעה שיש לתזונה על בריאות האדם. הנטורופתיה רואה בתזונה כלי טיפולי ראשון במעלה, לא רק על מנת למנוע מחלות, לרדת במשקל, או לשמר בריאות וחיוניות אלא ממש לרפא מחלות קיימות. הרמב"ם, מגדולי הפילוסופים בימי הביניים, חוקר ורופא, כבר אז הדגיש את החשיבות העליונה של העיכול. לדבריו כל המחלות מתחילות בעיכול לא תקין, אך כאשר העיכול יעיל וישנה הפרשת פסולת יומיומית, זהו המפתח לבריאות ומעבר לכך, לחיזוק הרגשות הטובים, כוח החשיבה והראייה הפנימית הבהירה. זוהי גם גישת הנטורופתיה הטוענת שהרבה מחלות מקורן בעיכול לא תקין ובמה שנקרא "מעי דולף". רגישויות ואלרגיות למזון, חוסר איזון תזונתי ועודפים תזונתיים יכולים ואכן גורמים למחלות, החל ממחלות לב וכלי דם, סוכרת, יתר לחץ דם, ירידה בתפקוד המערכת החיסונית, אלרגיות, השמנה, דלקות פרקים ומגוון מצבים רפואיים ונפשיים נוספים. על ידי שינויים תזונתיים ספציפיים לאדם ולמצבו, יכול הנטורופת לטפל ולמנוע מחלות תוך כדי הפחתה משמעותית של הסיבוכים ותופעות הלוואי שלהן.
תנועה הנטורופתיה מייחסת חשיבות עצומה לפעילות גופנית ותנועה. אלו תורמות לבריאותינו בדרכים רבות מספור. פעילות הגופנית משמשת כלי טיפולי עצום למניעת מחלות, שיקום וחיזוק הגוף, שיפור סיבולת לב-ריאה, שיפור זרימת הדם ותפוקת הלב, הרגשת רעננות, לשיפור מצב הרוח, ועוד. הנטורופת יבחן את סוגי הפעילות של האדם וינחה אותו לסוג הפעילות המתאימה לו.
צמחי מרפא צמחי מרפא היו ותמיד יהיו חלק בלתי נפרד מהגישה הנטורופתית. צמחים הם מתנה מהטבע, במשך אלפי שנים השתמשו בצמחים בדרכים שונות בכדי לטפל במחלות ולשמר בריאות. קיימים כתבים עתיקים המוכיחים שימוש בצמחים. צמחי מרפא הם בעלי תכונות תרפויטיות מובהקות שנחקרו במשך שנים. הם מכילים חומרים פעילים חשובים לריפוי הגוף וניתן ממש לסווג אותם לפי פעילותם, למשל, חומרים המשפיעים על מערכת החיסון, חומרים אנטיויראלים ואנטיביוטיים טבעיים, חומרים בעלי שפעה הורמונלית ועוד. צמחים מכילים גם ויטמינים ומינרלים מרובים שחיוניים לפעילות החיים של התא, פחמימות, חלבונים וסוכרים ולכן ניתן להשתמש בצמחים מסוימים לצורך הזנה.
תוספי מזון ויטמינים ומינרלים משתתפים בהרבה מאוד בתהליכים חשובים בגוף: פירוק אנרגיה ממזון, סיוע לתהליך העיכול, גדילה והתפתחות, מטבוליזם, תפקוד מערכת העצבים, המערכת ההורמונלית, מערכת הדם ועוד. הגוף אינו מסוגל לייצר ויטמינים לכן עליו לקבלם מהתזונה, מחסור בהם עלול לפגוע ולשבש תהליכים. הגוף זקוק לכמויות קטנות ביותר של וויטמינים ומינרלים כדי להבטיח פעילות תקינה. מקורות המזון לויטמינים ומינרלים מגוונים מאוד, לכן, בהכוונה נכונה נוכל בקלות רבה להימנע מחסרים. הנטורופת עושה שימוש בתוספי מזון בהתאם למצבו הרפואי הייחודי של המטופל.
טיפולים במגע הנטורופת מבצע או מפנה מטופלים לטיפולי מגע, כגון, רפלקסולוגיה, כירופרקטיקה, מסאז', שיאצו, טווינה וכיוצא בזה, המשלימים את הטיפול כולו ויכולים ליעל ולזרז תהליכים.
מודעות גוף / נפש אדם הוא מכלול שלם הכולל את הגוף ואת הנפש המשפיעים האחד על השני. כאשר הם מתפקדים במשולב הדבר מסייע לתהליכי הבנה והחלמה. רגשות, מחשבות, אמונות, דעות, דפוסי התנהגות, משברים ולחצים, כל אלה משפיעים על הפיזיולוגיה. עובדה זו מוכחת היום מחקרית! הנטורופתיה עושה שימוש בטכניקות נשימה, הרפיה, דמיון מודרך ועוד על מנת לאפשר חזרה לאיזון בין הגוף לנפש.
חינוך ומניעה טיפול מגיע מבחוץ, אבל ריפוי מגיע מבפנים! הנטורופתיה מעודדת אנשים לקחת אחריות על הבריאות שלהם ולהיות חלק פעיל בתהליך הטיפולי, מלמדת ונותנת כלים לאדם להסתכל על אורח חייו ולבחור בדרך חיים בריאה יותר כאשר ישנו דגש על מניעה עתידית של מחלות והעלאת רמת המודעות של האדם לעצמו ולהשפעות של הסביבה עליו.
איזה סוג אנשים פונים לרפואה הנטורופתית?
אנשים בעלי מודעות המעוניינים במניעת מחלות עתידיות.
אנשים השומרים על בריאותם כדרך חיים באופן קבוע. סוג זה של אנשים לא ממתין עד שמשהו יקרה, הם מבינים שבריאות זה משהו שיש לתחזק (בדיוק כמו שעושים עם רכב)
אנשים שסובלים מבעיה ולא הצליחו להתמודד איתה בעצמם או בעזרת טיפול אחר שניסו אנשים שסובלים מבעיה אשר לא הצליחו לגלות את הגורם או הסיבה. קורה הרבה שמגיעים אליי אנשים עם בדיקות דם נפלאות אך מצבם בכי מר.
הרפואה הנטורופתית מתוך הבנת הקשר בין בריאות, אורח חיים וסביבה, מציעה הסתכלות שונה ודרכים בטוחות ואפקטיביות לשקם בחזרה את הבריאות. הנטורופתיה מאפשרת שיפור ניכר באיכות החיים אצל אנשים שאובחנו עם מחלות קשות. במקרים אלו, השילוב בין הטיפול הקונבנציונלי לטיפול הנטורופתי הוא מאוד יעיל עם דגש על הקטנה למינימום של תופעות הלוואי מתרופות, ניתוחים וטיפולים קונבנציונלים.
אודות הכותבת: איה הוד נטורופתית מוסמכת, מרצה בנושאי הריפוי הטבעי ומורה של האנרגיה החדשה. מנהלת קליניקה פרטית לריפוי טבעי, מתמחה בתזונה טיפולית, צמחי מרפא, תוספי מזון, רפואה פונקציונלית, אוליגותרפיה, הומוטוקסיקולוגיה, גוף-נפש ודמיון מודרך. בעלת אתר בנושאי נטורופתיה ורפואה משלימה : http://www.ayahod.com ליצירת קשר עם איה: [email protected]
www.ayahod.com
מאמר זה נוסף לאתר "ארטיקל" מאמרים ע"י איה הוד שאישר שהוא הכותב של מאמר זה ושהקישור בסיום המאמר הוא לאתר האינטרנט שבבעלותו, מפרסם מאמר זה אישר בפרסומו מאמר זה הסכמה לתנאי השימוש באתר "ארטיקל", וכמו כן אישר את העובדה ש"ארטיקל" אינם מציגים בתוך גוף המאמר "קרדיט", כפי שמצוי אולי באתרי מאמרים אחרים, מלבד קישור לאתר מפרסם המאמר (בהרשמה אין שדה לרישום קרדיט לכותב). מפרסם מאמר זה אישר שמאמר זה מפורסם אולי גם באתרי מאמרים אחרים בחלקו או בשלמותו, והוא מאשר שמאמר זה נוסף על ידו לאתר "ארטיקל".
צוות "ארטיקל" מצהיר בזאת שאינו לוקח או מפרסם מאמרים ביוזמתו וללא אישור של כותב המאמר בהווה ובעתיד, מאמרים שפורסמו בעבר בתקופת הרצת האתר הראשונית ונמצאו פגומים כתוצאה מטעות ותום לב, הוסרו לחלוטין מכל מאגרי המידע של אתר "ארטיקל", ולצוות "ארטיקל" אישורים בכתב על כך שנושא זה טופל ונסגר.
הערה זו כתובה בלשון זכר לצורך בהירות בקריאות, אך מתייחסת לנשים וגברים כאחד, אם מצאת טעות או שימוש לרעה במאמר זה למרות הכתוב לעי"ל אנא צור קשר עם מערכת "ארטיקל" בפקס 03-6203887.
בכדי להגיע לאתר מאמרים ארטיקל דרך מנועי החיפוש, רישמו : מאמרים על , מאמרים בנושא, מאמר על, מאמר בנושא, מאמרים אקדמיים, ואת התחום בו אתם זקוקים למידע.
|
|
|
להשכיר רכב
הזמנת מלון בחו"ל
הזמנת מלון בישראל
אתר איי יוון
מדריך איטליה
מלונות בניו יורק
מדריך לאס וגאס
המלצות על נופש
המלצות על פריז
נדל"ן ביוון
|