נושא המאמר: רפואת הרמב"ם בעידן המודרני - הכי אקטואלי! - רפואת הרמב"ם - רפואה משלימה
מאת: בראבי צפורה שמור מאמר למועדפים
בס"ד
היום, כשסוף סוף מגלים כמעט כולם את הטבע, כשרוצים לחזור לראשוניות, לטבעיות שלנו. כשכבר ידוע כמעט לכל שסיבת המחלות היא בנפש רצוצה ועייפה, כדאי להכיר את רפואת הרמב"ם.
הוא כבר לימד זאת לפני כ-800 שנה!
הרמב"ם חי בין השנים 1138 עד 1204, היה ידוע כאחד מחשובי הפילוסופים בימי הביניים וכגדול הרופאים בזמנו. מבחינות מסויימות היה תלמידו של גאלינוס (רופא מפורסם שחי כ-1000 שנים לפני הרמב"ם). אך הרמב"ם, כהוגה דעות וכרופא מטפל, בדק כל דבר והתעמק בכל לימוד וכך הגיע לעתים למסקנות ולאבחנות שונות מתורת הרפואה של גאלינוס.
גדולתו של הרמב"ם כרופא היא בעיקר בגלל התייחסותו המיוחדת לרפואת הגוף בצמידות לרפואת הנפש. כשטיפל בחולה, התייחס למצבו הנפשי כפי שהתייחס למצבו הפיזי.
לכל הפעלות הנפש יש ביטוי גופני,
גשמי המלווה אותה.
ולכל מאורע והיפעלות הגוף יש הד בחיי הנפש.
הבריא באמת, לימד הרמב"ם, הוא מי שרוחו טובה עליו והוא עליז. על כן, כדי לשפר את מצבו הרפואי של חולה – יש לדאוג לשיפור מצב רוחו. כי כדי להיות בריא בגוף, צריך קודם כל לדאוג לבריאות הנפש.
לאיזון נפשי ולרגיעה.
הרמב"ם ממליץ לעסוק במחשבות על הטוב, להתעמק בחוכמה ובלימוד, בהתחזקות רוחנית וכך לא יפול למחשבות רעות המחלישות את הגוף והנשמה. כך גם לא יושפע יותר מידי מסערות החיים ומקשיים הצצים בחיי האדם.
מכאן לומדים על חשיבות דרכו של הרופא בריפוי. הרמב"ם בתורת הרפואה שלו מורה לרופאים להשקיע יותר מאשר במתן מרשמים ובהתייחסות לבעיות הפיזיות של החולה.
הוא מונה שלושה דברים בדרך טיפולו של הרופא:
1.עליו להיות בקיא בגוף האדם ובהתנהלותו.
2.עליו להיות רגיש לצרכיו הנפשיים-רוחניים של החולה.
3.הטיפול בחולה צריך להיות אינדבידואלי ולאחר שיקול דעת רציני.
כל חולה – ליבו צר, וכל בריא – רחב הנפש.
תורת הרפואה של הרמב"ם מכילה עצות ודרכים לטיפול במצבי פיזיים שונים. עצותיו ודרכו מתחלקות לשלושה חלקים עיקריים:
הנהגת הבריאות – עצות ודרכים לשמירת הבריאות – רפואה מונעת. בחלק זה מלמד הרמב"ם כיצד לאכול ולשתות, מתי לאכול, הכנות לאכילה ומהם המאכלים הרעים ומהם המאכלים הטובים. חשיבות י המקלחת והשינה – כיצד ומתי.
הנהגת החולי– עצות ודרכים להשבת הבריאות לחולים. עצות ותרופות לטיפול במחלות שונות.
הנהגת החיות – עצות ודרכים לחיזוק גוף חלש, לשיפור התחושות הפיזיות והנפשיות.
האושר אינו נמצא בדברים שמחוץ לנפש.
האושר והשמחה, צלילי הטוב והיפה נשמעים
בליבו של אדם פנימה.
על גדולתו של הרמב"ם ברפואה, כתב המשורר הערבי, הכאדי אל סעיד אבן סינא אלמולך:
"מלאכת גאלינוס ריפאה את הגוף בלבד,
אך זו של הרמב"ם גם את הגוף וגם את הנפש.
אילו פנה הירח אליו, כרופא,
רפא ירפאהו..."
//www.2all.co.il/web/sites/teilot/
מאמר זה נוסף לאתר "ארטיקל" מאמרים ע"י בראבי צפורה שאישר שהוא הכותב של מאמר זה ושהקישור בסיום המאמר הוא לאתר האינטרנט שבבעלותו, מפרסם מאמר זה אישר בפרסומו מאמר זה הסכמה לתנאי השימוש באתר "ארטיקל", וכמו כן אישר את העובדה ש"ארטיקל" אינם מציגים בתוך גוף המאמר "קרדיט", כפי שמצוי אולי באתרי מאמרים אחרים, מלבד קישור לאתר מפרסם המאמר (בהרשמה אין שדה לרישום קרדיט לכותב). מפרסם מאמר זה אישר שמאמר זה מפורסם אולי גם באתרי מאמרים אחרים בחלקו או בשלמותו, והוא מאשר שמאמר זה נוסף על ידו לאתר "ארטיקל".
צוות "ארטיקל" מצהיר בזאת שאינו לוקח או מפרסם מאמרים ביוזמתו וללא אישור של כותב המאמר בהווה ובעתיד, מאמרים שפורסמו בעבר בתקופת הרצת האתר הראשונית ונמצאו פגומים כתוצאה מטעות ותום לב, הוסרו לחלוטין מכל מאגרי המידע של אתר "ארטיקל", ולצוות "ארטיקל" אישורים בכתב על כך שנושא זה טופל ונסגר.
הערה זו כתובה בלשון זכר לצורך בהירות בקריאות, אך מתייחסת לנשים וגברים כאחד, אם מצאת טעות או שימוש לרעה במאמר זה למרות הכתוב לעי"ל אנא צור קשר עם מערכת "ארטיקל" בפקס 03-6203887.
בכדי להגיע לאתר מאמרים ארטיקל דרך מנועי החיפוש, רישמו : מאמרים על , מאמרים בנושא, מאמר על, מאמר בנושא, מאמרים אקדמיים, ואת התחום בו אתם זקוקים למידע.