|
|
נושא המאמר: אנחנו לפני גל התייקרויות נוסף במוצרי המזון מאת: אלכס שמור מאמר למועדפיםגלי החום ומזג האוויר הקיצוני משפיעים על מחירי החיטה האורז והסויה וככל הנראה יביאו לעליית מחירים של עשרות אחוזים. ההשפעה של המלחמה באוקראינה על המחירים הולכת ונעלמת.
בעוד שהשפעת משבר המלחמה באוקראינה על מחירי הסחורות החקלאיות יורדת, נראה כי מזג האוויר הקיצוני, המאופיין בחוסר משקעים ובגלי חום במדינות השונות, צפוי להשפיע משמעותית על מחירי סחורות כגון חיטה, אורז וסויה. ונראה שאנחנו עומדים מול גל התייקרויות נוסף.
המסקנה הזו עולה מנתוני עולה מנתוני חברת ARK TRADE, פלטפורמה דיגיטלית, המבוססת על בינה מלאכותית, לביצוע מסחר בינלאומי בכל סוגי הסחורות והמוצרים.
גם בחברת המידע העסקי D&B (דן אנד ברדסטריט) צופים התייקרויות נוספות בתחום המזון. אפרת שגב, סמנכ״לית דאטה ואנאליזה בדן אנד ברדסטריט, מסבירה: "נראה שהמשך התייקרויות בענף המזון עוד לפנינו. ראינו רק במלחמה של רוסיה עם אוקראינה שבמשך רבעון מחיר החיטה כמעט הכפיל את עצמו (עלה בקרוב ל 100%) בקיץ הנוכחי היה גל חום קיצוני שלא נראה שנים, והפרמטר הזה טרם הובא בחשבון בעלויות הנוכחיות של חומרי הגלם במזון, לכן תיתכן עליה של עשרות אחוזים בחלק מהמוצרים".
החודשיים האחרונים היו מאופיינים במזג אוויר חריג, שכלל חוסר משקעים וגלי חום ברחבי יבשת אירופה, בארה"ב ובמזרח, עלול להשפיע משמעותית בעתיד הנראה לעין על מחירי סחורות חקלאיות, כגון חיטה, סויה, אורז ועוד. "כאשר אזורים בארה"ב, המהווים אזורי גידול מרכזיים של הסויה, סובלים בימים אלה מגלי חום ותנאי יובש וכאשר קיים מחסור בגשם בהודו, המהווה כיצואנית האורז הגדולה בעולם, ניתן להעריך כי מחירי סחורות חקלאיות עלולים לעלות בשבועות הבאים, כפועל יוצא של הפגיעה ביבול", מסבירה שגב.
הפעם הסיבה לעליית המחירים היא - "כוח עליון" כאשר מוסיפים את הצורך והרצון של שחקנים מקומיים בענף המזון לעלות מחירים, ואת סביבת האינפלציה הגבוהה בה המשק שרוי (שייתכן וטרם מוצתה), כעת עלול להתווסף נימוק כלכלי של "כוח עליון" לתמיכה בהמשך ההתייקרויות בענף המזון. להערכת דן אנד ברדסטריט מוצרי מזון נבחרים על מדפי רשתות השיווק צפויים להתייקר עד סוף השנה ב 10%-5% נוספים. ייתכן ומוצרים מסוימים, בעיקר אלו החשופים יותר לפגעי מזג האוויר, עלולים להתייקר אף בעשרות אחוזים.
לדברי, אורית שיפמן, מייסדת ומנכ"לית ARK TRADE,מניתוח פלטפורמת הבינה המלאכותית של החברה עולה כי השפעת פרמטר "מזג האוויר" על מחירי הסחורות זינקה בתוך חודש בלבד במאות אחוזים: "החיטה, הסחורה המזוהה ביותר עם המלחמה באוקראינה, מדגימה אולי טוב מכל את השינויים שחלו לאחרונה בפרמטרים המשפיעים על המחירים. החיטה נסחרה בתחילת השנה במחיר 7.58 דולר לבושל. בעקבות המלחמה, מחיר החיטה זינק עד לרמה של 12.78 דולר לבושל במחצית חודש מאי. ירידת השפעות המלחמה באוקראינה והחזרה ההדרגתית לייצוא החיטה מהמדינה הביאו לירידת המחיר, אולם בימים האחרונים הוא חזר לעלות וכיום הוא עומד על 8.06 דולר לבושל. מחיר גבוה בכ-6% מהמחיר בתחילת השנה, טרם המלחמה".
גם מחיר הסויה צפוי להיות מושפע משמעותית ממשבר האקלים. בתחילת השנה נסחר בושל סויה במחיר של 12.3 דולר וזינק עד לרמה של 17.69 דולר לבושל במחצית הראשונה של יוני. מאז התהפכה המגמה ומחיר הסויה ירד משמעותית עד למחיר של 14.18 דולר. החל מ-21 ביולי מחיר הסויה שב לעלות ובימים אלה נסחרת הסויה במחיר של 15.35 דולר לבושל. נמוך אמנם ממחירי השיא, אבל גבוה בכ-25% מהמחיר בתחילת השנה.
ב-ARK TRADE מעריכים כי ההסבר לתנודתיות הרבה נובע מהשפעת מזג האוויר. עיקר גידולה וייצורה של הסויה הוא בארה"ב. אזורי הגידול המרכזיים של הסויה, במערב התיכון, סובלים מגלי חום ומתנאי יובש חריפים. כתוצאה מכך צפויה ירידה בהיקף הגידולים ובאיכותם. מנתוני החברה עולה כי פרמטר 'מזג האוויר', כגורם המשפיע על מחיר הסויה בפלטפורמה, זינק בתוך חודש מרמה של 2.6% לרמה של 37% וכיום ההערכה היא כי הוא הגורם המרכזי שישפיע על המחיר בטווח הקרוב. לשם השוואה, השפעת פרמטר 'משבר עולמי' על מחיר הסויה צנחה בפלטפורמה בתוך כחודש מכ-36% לכ-26% בלבד.
הצפות לצד יובש פוגעים יבול האורז גם באורז רואים ב-ARK TRADE השפעה גוברת של פרמטר מזג האוויר, כאשר האורז נסחר כיום ברמות קרובות לשיא. מחירו של האורז עלה ממחיר של 14.63 דולר ליחידת מידה של 100 פאונד בתחילת השנה למחיר שיא של 17.82 דולר במחצית מאי. כיום נסחר האורז במחיר קרוב למחיר השיא - 17.15 דולר. זאת בעיקר בשל מחסור בגשם בהודו, יצואנית האורז הגדולה בעולם. שדות האורז בהודו הצטמצמו לשפל של שלוש שנים ונוצר מחסור בזנים מסוימים. בנוסף, בנגלדש השכנה ניסתה להגדיל את היקפי הגידולים אולם הללו סבלו מהצפות שיגרמו לירידה בהיקף הייצוא מהמדינה ב -2022.
finance.walla.co.il/item/3518715
מאמר זה נוסף לאתר "ארטיקל" מאמרים ע"י אלכס שאישר שהוא הכותב של מאמר זה ושהקישור בסיום המאמר הוא לאתר האינטרנט שבבעלותו, מפרסם מאמר זה אישר בפרסומו מאמר זה הסכמה לתנאי השימוש באתר "ארטיקל", וכמו כן אישר את העובדה ש"ארטיקל" אינם מציגים בתוך גוף המאמר "קרדיט", כפי שמצוי אולי באתרי מאמרים אחרים, מלבד קישור לאתר מפרסם המאמר (בהרשמה אין שדה לרישום קרדיט לכותב). מפרסם מאמר זה אישר שמאמר זה מפורסם אולי גם באתרי מאמרים אחרים בחלקו או בשלמותו, והוא מאשר שמאמר זה נוסף על ידו לאתר "ארטיקל".
צוות "ארטיקל" מצהיר בזאת שאינו לוקח או מפרסם מאמרים ביוזמתו וללא אישור של כותב המאמר בהווה ובעתיד, מאמרים שפורסמו בעבר בתקופת הרצת האתר הראשונית ונמצאו פגומים כתוצאה מטעות ותום לב, הוסרו לחלוטין מכל מאגרי המידע של אתר "ארטיקל", ולצוות "ארטיקל" אישורים בכתב על כך שנושא זה טופל ונסגר.
הערה זו כתובה בלשון זכר לצורך בהירות בקריאות, אך מתייחסת לנשים וגברים כאחד, אם מצאת טעות או שימוש לרעה במאמר זה למרות הכתוב לעי"ל אנא צור קשר עם מערכת "ארטיקל" בפקס 03-6203887.
בכדי להגיע לאתר מאמרים ארטיקל דרך מנועי החיפוש, רישמו : מאמרים על , מאמרים בנושא, מאמר על, מאמר בנושא, מאמרים אקדמיים, ואת התחום בו אתם זקוקים למידע.
|
|
|
להשכיר רכב
הזמנת מלון בחו"ל
הזמנת מלון בישראל
אתר איי יוון
מדריך איטליה
מלונות בניו יורק
מדריך לאס וגאס
המלצות על נופש
המלצות על פריז
נדל"ן ביוון
|