|
|
נושא המאמר: אבות המזון מאת: : אילנה רפלוביץ שמור מאמר למועדפים חלק א`
חלבונים - החלבונים הם תרכובות אורגניות טבעיות, המכונים גם פרוטאינים, והם אלו המרכיבים את גופינו, מחולקים לשני סוגים, אלו שמקורם בחי ואלו שמקורם בצומח. החלבונים שמקורם מן החי מכילים את כל החומצות האמיניות (חומצה אמינית הינה יחידת חלבון הנוצרת מפירוק החלבון במעיים בתהליך עיכול), הדרושות לגוף מבחינת מבנם, כמותם ואיכותם. החלבונים מן החי נוחים ויעילים יותר לעיכול מאשר החלבונים שמקורם מן הצומח. החלבונים מן הצומח מוגבלים בכמות החלבון שבהם, היות ולעיתים הם חסרים את אחת או אחדות מן החומצות האמיניות החיוניות או לחילופין הם דלים בהם, כגון-הליזין, המתיונין, הטריפטופאן והתראונין. החלבונים שערכם התזונתי נמוך נחשבים לפגומים ובשל כך אינם מסייעים לגידול חלבוני הגוף, בנייתם החזקתם ושמירתם.
את חומצות האמינו החסרות יש להשלים ע"י אכילת חלבונים מן החי יחד עם חלבונים מן הצומח. החלבונים השונים נבדלים זה מזה מבחינת הסוג שלהם, המספר, הסדר והיחס ביניהם. בגוף צריכות להיות כ-24 חומצות אמינו, כש- 8 מהן, אין הגוף יכול ליצרן ולכן עלינו לקבלם ע"י הוספתן לתפריט היומי. לפי דיווחים מהמועצה הלאומית למזון בארה"ב FDA, זקוק כל אדם ל-0.9 גרם חלבון לכל ק"ג משקל גוף, או גרם אחד חלבון לכל ק"ג משקל גוף. לדוגמא - אדם שמשקלו 80 ק"ג יצטרך לאכול 80 גרם חלבון ביום. ילדים בתהליך גדילה, נשים מניקות ואנשים הנמצאים בשלבי מחלה או החלמה או אלו הסובלים מחוסר דם, זקוקים לתפריט הכולל כמות מוגדלת של חלבון. נשים הרות במחצית השניה של הריונן צריכות לספק מזון מדמן ועליהן גם חלה החובה לקבל אספקה נוספת של חלבון עד לכמות הכוללת של 100 - 85 גרם של חלבון ליום. כמות זו אמורים לקבל גם מתבגרים ומתבגרות בגילאי 13-20 שנים.
אנשים המאמצים לעצמם דיאטות חמורות במאמץ בלתי נלאה להוריד משקל עודף, במהירות הבזק, נמנעים מלאכול בתפריטם באופן קיצוני חלבונים בכמות מספקת וזאת כאשר עליהם להקפיד על אספקה נאותה של חלבון ובכמויות מוגדלות דווקא הדיאטה שלהם, וזה על מנת לאפשר לגוף להתמודד ולעמוד בלחצים והמתח הקיימים בעת קיום דיאטות כאלה. אנשים קשישים חייבים אף הם להיזהר שלא לקצץ בכלל את מנת החלבון היומי שלהם, היות ותהליכי הבניה של רקמות הגוף מתקיימים לאורך כל החיים.
לחלבונים תפקיד חשוב ביותר ביצירת נוגדני מערכת החיסון ואנזימים שונים בגוף האחראיים לכל הפעולות הביוכימיות בגוף, על כן אספקת החלבון על בסיס יומיומי הינה הכרחית, השילוב הנכון בין החלבונים מן החי והחלבונים מן הצומח יבטיח מהם אספקה מושלמת ובאיכות תזונתית גבוהה. לכל גרם חלבון יש 4 קלוריות. אם הגוף לא יקבל מספיק קלוריות מפחמימות ומשומנים הוא ישתמש בחלבונים ובקלוריות שלהם למימוש אנרגיה, מצב זה אסור שיקרה היות והגוף אינו אוגר חלבון, וכך הכבד "יקח " באופן אוטומטי חלבון וירחיק ממנו את החנקן, כששאר החלבון ינוצל ויאגר כשומן. מכאן שעודף חלבונים עשוי לגרום להצטברות של שומן יתר וזאת כאשר נמנעים מצריכת יתר של שומנים בתפריט. על מנת שהחלבונים יתעכלו היטב במערכת העיכול, עליהם להיות בסביבה חומצית, כדי שהאנזים פפסין המעכל את החלבונים יפעל כראוי. אנשים שדרגת חומציות הקיבה שלהם גבוהה ואינה מספיק נמוכה לא מעכלים כראוי חלבונים, וחלבונים לא מעוכלים היטב הנכנסים לדם גורמים לאלרגיות השונות.
המקורות הנפוצים ביותר של חלבון מן הצומח: פולי סויה מיובשים, זרעי דלעת וזרעי קישוא, נבט חיטה, בוטנים, עשב ים אדום, עדשים מיובשות, פולי שעועית יבשים מכל הסוגים, אפונה יבשה, זרעי חמניות, חומוס, שקדים, זרעי שומשום, אורז פראי ומלא, בורגול, דוחן, אורז חום, אגוזים ועוד.
המקורות של החלבונים מן החי: בשר אדום רזה, בשר הודו, עוף, דגים, ביצים, מוצרי חלב וגבינות. היוגורט הינו מזון חלבוני מעולה ואפשר להתייחס אליו כתחליף לבשר. כמו כן גם ביצים הינם תחליף לבשר כך שאפשר לאכול 1-2 ביצים ליום במקום מנת בשר. חלבונים רצוי לאכול עם ירקות חיים ו-או מבושלים המכילים ויטמין C העוזרים לעיכולם ולספיגת הברזל ורכיבי תזונה נוספים וחשובים.
חסר בחלבון יגרום לשיבוש באספקת חומצות האמינו החשובות וההכרחיות לבניית הגוף ולקיום תקין של כל פעולותיו, עובדה זו תתבטא בחולשה גופנית, נשירת שיער, ציפורניים שבירות וחלשות ומחלות שונות של חסר חלבון. כמו כן עלול להיגרם שיבוש בעמידות המוח להתמודד עם המתחים הרגשיים והשכליים של העידן המודרני.
לסיום, ברצוני לציין, שאין ואסור להוריד שום רכיב תזונה מהתפריט היומי ובמיוחד חלבונים מכל סוג ומי שעושה כן ומכל סיבה שהיא, חייב להשיג את החסר על ידי אכילה של חלבון ממקור משלים אחר ובכמות הרצויה לבל יגרום לעצמו נזקים של ממש.
בברכת בריאות טובה, שלכם אילנה.
www.tevalife.com
מאמר זה נוסף לאתר "ארטיקל" מאמרים ע"י : אילנה רפלוביץ שאישר שהוא הכותב של מאמר זה ושהקישור בסיום המאמר הוא לאתר האינטרנט שבבעלותו, מפרסם מאמר זה אישר בפרסומו מאמר זה הסכמה לתנאי השימוש באתר "ארטיקל", וכמו כן אישר את העובדה ש"ארטיקל" אינם מציגים בתוך גוף המאמר "קרדיט", כפי שמצוי אולי באתרי מאמרים אחרים, מלבד קישור לאתר מפרסם המאמר (בהרשמה אין שדה לרישום קרדיט לכותב). מפרסם מאמר זה אישר שמאמר זה מפורסם אולי גם באתרי מאמרים אחרים בחלקו או בשלמותו, והוא מאשר שמאמר זה נוסף על ידו לאתר "ארטיקל".
צוות "ארטיקל" מצהיר בזאת שאינו לוקח או מפרסם מאמרים ביוזמתו וללא אישור של כותב המאמר בהווה ובעתיד, מאמרים שפורסמו בעבר בתקופת הרצת האתר הראשונית ונמצאו פגומים כתוצאה מטעות ותום לב, הוסרו לחלוטין מכל מאגרי המידע של אתר "ארטיקל", ולצוות "ארטיקל" אישורים בכתב על כך שנושא זה טופל ונסגר.
הערה זו כתובה בלשון זכר לצורך בהירות בקריאות, אך מתייחסת לנשים וגברים כאחד, אם מצאת טעות או שימוש לרעה במאמר זה למרות הכתוב לעי"ל אנא צור קשר עם מערכת "ארטיקל" בפקס 03-6203887.
בכדי להגיע לאתר מאמרים ארטיקל דרך מנועי החיפוש, רישמו : מאמרים על , מאמרים בנושא, מאמר על, מאמר בנושא, מאמרים אקדמיים, ואת התחום בו אתם זקוקים למידע.
|
|
|
להשכיר רכב
הזמנת מלון בחו"ל
הזמנת מלון בישראל
אתר איי יוון
מדריך איטליה
מלונות בניו יורק
מדריך לאס וגאס
המלצות על נופש
המלצות על פריז
נדל"ן ביוון
|