נושא המאמר: עקרון הזהירות המונעת בחקיקה סביבתית
מאת: אלי דורון, עו"ד - ירון טיקוצקי, עו"ד (רו"ח) [email protected] שמור מאמר למועדפים
אלי דורון, עו"ד - ירון טיקוצקי, עו"ד (רו"ח) [email protected]
אחד העקרונות החשובים והמרכזיים בעולם המשפט הכלכלי סביבתי הוא עקרון הזהירות המונעת. על פי עקרון זה , חלה חובה לנקוט אמצעי זהירות גם כאשר לא הוכח באופן מדעי מובהק קשר סיבתי בין תופעה מסוימת לבין נזק לבריאות.
עקרון הזהירות המונעת התקבל כעקרון יסוד באמנות בינלאומיות כבר ב-1992, ובהמשך יושם בחקיקה במדינות ברחבי העולם, בה נקבע כי על מנת להגן על הסביבה, בריאות האדם, החי או הצומח לא ישמש העדרה של הסכמה מדעית מלאה עילה לאי נקיטת אמצעים יעילים כלכליים המיועדים למנוע פגיעה בסביבה זו. במילים אחרות, גם בשעה שאין בנמצא ראיות מדעיות להוכחת נזק או מפגע סביבתי יש לנקוט באמצעים למנוע את הפגיעה ועדיפה זהירות יתר על פני שאננות.
בשנים האחרונות אנו עדים לתופעות הרסניות שפגעו במשאבים הטבעיים וגרמו לשורה של נזקים סביבתיים בריאותיים כלכליים חמורים כגון קרינה, משבר מים, הרעה באיכות האוויר, בעיות הנובעות מהשלכת פסולת ועוד נושאים הדורשים קידום יישום מידתי של עקרון הזהירות המונעת תוך שילוב ואיזון תוך קידום התעשייה ולא עצירתה עד כדי פגיעה בקיום מפעלים ופיטורי עובדים.
בעשורים האחרונים נכנסו לחיינו שינויים טכנולוגיים רבים כשימוש מסיבי בטלפוניים ניידים , חומרים הנפלטים לאוויר הסביבה ממפעלי תעשיה , שפכים מזון מהונדס גנטית ועוד תופעות אשר טרם יש בידינו מסקנות מדעיות חד משמעיות בדבר נזקים לאוכלוסיה. בישראל , פרשיות צוללני נחל הקישון, כלובי הדגים במפרץ אילת והשימוש במתקנים בעלי קרינה בלתי מייננת הובילו בארץ לחקיקה סביבתית הבאה לידי ביטוי בשני חוקים: חוק הקרינה הבלתי מייננת משנת 2006 וחוק האוויר הנקי משנת 2008.
בבתי משפט החלו בשנים האחרונות לקבל טענות שונות המבוססות על עקרון הזהירות המונעת. דוגמא לכך היה לראות בתיק 6684-07 שם אומרת השופט ברסלב כי הנושא הקרינה הבלתי מייננת יש לאמץ את עקרון הזהירות המונעת הקובע כי יש לצמצם את החשיפה למתקני חשמל למינימום האפשרי וכי ההתייחסות הזהירה לחשיפה אומצה על ידי רוב הגופים המקצועיים ובכללם ממשלת ארה"ב, ארגון הבריאות העולמי והמשרד לאיכות הסביבה.
ראוי ונכון להפעיל את עקרון הזהירות המונעת גם בהעדר הוכחות מדעיות מספקות לקיום נזקים בריאותיים מגורם מסוים ויש לנקוט אמצעים סבירים כדי להפחתת הסיכון. אם מפעילים את עקרון הזהירות המונעת יש לשלב כוחות לקידום סביבה צודקת וירוקה תוך שמירת איזונים לגבי ההשלכות על החברה הכלכלה והסביבה בה אנו חיים.
רמת גן: רח' בן גוריון 2, (מגדל ב.ס.ר 1)
טל': 03-6127446, פקס: 03-6127449
חיפה: שדרות המגינים 58
טל': 04-8526693 פקס: 04-8555976
רומניה: רח' פרנקלין 7, סקטור 1, בוקרסט
שאלות לגבי המאמר ניתן להעביר לעורך דין אלי דורון
משרד עורכי דין - דורון, טיקוצקי, צדרבוים, עמיר, מזרחי
www.taxlawyers.co.il
מאמר זה נוסף לאתר "ארטיקל" מאמרים ע"י אלי דורון, עו"ד - ירון טיקוצקי, עו"ד (רו"ח) [email protected] שאישר שהוא הכותב של מאמר זה ושהקישור בסיום המאמר הוא לאתר האינטרנט שבבעלותו, מפרסם מאמר זה אישר בפרסומו מאמר זה הסכמה לתנאי השימוש באתר "ארטיקל", וכמו כן אישר את העובדה ש"ארטיקל" אינם מציגים בתוך גוף המאמר "קרדיט", כפי שמצוי אולי באתרי מאמרים אחרים, מלבד קישור לאתר מפרסם המאמר (בהרשמה אין שדה לרישום קרדיט לכותב). מפרסם מאמר זה אישר שמאמר זה מפורסם אולי גם באתרי מאמרים אחרים בחלקו או בשלמותו, והוא מאשר שמאמר זה נוסף על ידו לאתר "ארטיקל".
צוות "ארטיקל" מצהיר בזאת שאינו לוקח או מפרסם מאמרים ביוזמתו וללא אישור של כותב המאמר בהווה ובעתיד, מאמרים שפורסמו בעבר בתקופת הרצת האתר הראשונית ונמצאו פגומים כתוצאה מטעות ותום לב, הוסרו לחלוטין מכל מאגרי המידע של אתר "ארטיקל", ולצוות "ארטיקל" אישורים בכתב על כך שנושא זה טופל ונסגר.
הערה זו כתובה בלשון זכר לצורך בהירות בקריאות, אך מתייחסת לנשים וגברים כאחד, אם מצאת טעות או שימוש לרעה במאמר זה למרות הכתוב לעי"ל אנא צור קשר עם מערכת "ארטיקל" בפקס 03-6203887.
בכדי להגיע לאתר מאמרים ארטיקל דרך מנועי החיפוש, רישמו : מאמרים על , מאמרים בנושא, מאמר על, מאמר בנושא, מאמרים אקדמיים, ואת התחום בו אתם זקוקים למידע.