נושא המאמר: בין השכלה לאבטלה
מאת: יריב שמור מאמר למועדפים
השלכותיה החברתיות של האבטלה הן חמורות ביותר. עלייה במתחים בתוך המשפחה, פגיעה במצב הבריאותי עקב חוסר פעילות ופגיעה בכבוד העצמי הן כולן תופעות הניתנות לקישור כתוצאות ישירות של האבטלה.יתר על כן, שיעור אבטלה גבוה מייצג הפסד תפוקה פוטנציאלית וניצול נמוך של המשאבים האנושיים במשק. מעבר לאי-ניצול ההון האנושי במשק, גורמת האבטלה גם לשחיקתו ועלולה לפגום בפוטנציאל ההתפתחות העתידי – פגיעה בחינוך של ילדי מובטלים, הנצחת מעגל העוני ודרדורם של אנשים נוספים אל מתחת לקו העוני. כמו כן, לשיעורי אבטלה גבוהים נודעת השפעה ישירה על רמת תשלומי ההעברה, ההוצאות לשירותים חברתיים כמו דמי אבטלה וסעד.
לאור תוצאותיה ההרסניות של האבטלה, ברמה הלאומית והאישית כאחד, דבקה מדינת ישראל, למן היווסדה במחויבות לקיום שיעורי אבטלה נמוכים. בבחינת נתוני האבטלה בשנותיה המוקדמות של המדינה מתגלה כי אכן, במשך רוב שנות ה-60 וה-70 התאפיין המשק הישראלי בשיעורי אבטלה נמוכים במיוחד. שיעורי האבטלה במשק בשנים אלו נעו בין 3%-4%, וזאת על אף המצב המלחמתי ששרר במדינה במשך רוב התקופה. ברם, נכשלה מדינת ישראל בשימור מצב עניינים שפיר זה. שנות ה- 80 הביאו עימם עלייה משמעותית בשיעור האבטלה, מ-4.8% ועד ל- 8.9%. שנות ה-90 הביאו עמן עלייה נוספת בשיעורי האבטלה, שהגיעה לשיא מעורר דאגה לשיא של 11.3% בשנת 1992. הירידה המסוימת שחלה במחצית השניה של שנות ה-90 נמחקה לקראת סופו של העשור.
כיום, עומד המשק הישראלי בפני משבר תעסוקתי חמור. משבר זה הוא חמור עוד יותר מזה של ראשית שנות ה-90, בעיקר בשל הגורמים השונים למשבר, כאשר אחד הגורמים העיקריים למשבר האבטלה של תחילת שנות ה-90 היה הגידול המשמעותי בהיצע העבודה, עקב העלייה, ואילו המשבר הנוכחי נגרם בעיקר מצמצום הצמיחה במשק וירידה בביקושים. האבטלה במשק עומדת על 10.3% ברבעון השני של 2002, וזאת לאחר צמצום הזכאות לדמי אבטלה באופן משמעותי, שהביא לירידה בשיעור האבטלה הנמדד. גרוע מכך, על פי כל התחזיות הכלכליות צפוי שיעור האבטלה במשק להמשיך ולטפס, ועשוי להגיע לגבהים שלא נודעו כמותם
www.seminarions.com/social-sciences/soc7013
מאמר זה נוסף לאתר "ארטיקל" מאמרים ע"י יריב שאישר שהוא הכותב של מאמר זה ושהקישור בסיום המאמר הוא לאתר האינטרנט שבבעלותו, מפרסם מאמר זה אישר בפרסומו מאמר זה הסכמה לתנאי השימוש באתר "ארטיקל", וכמו כן אישר את העובדה ש"ארטיקל" אינם מציגים בתוך גוף המאמר "קרדיט", כפי שמצוי אולי באתרי מאמרים אחרים, מלבד קישור לאתר מפרסם המאמר (בהרשמה אין שדה לרישום קרדיט לכותב). מפרסם מאמר זה אישר שמאמר זה מפורסם אולי גם באתרי מאמרים אחרים בחלקו או בשלמותו, והוא מאשר שמאמר זה נוסף על ידו לאתר "ארטיקל".
צוות "ארטיקל" מצהיר בזאת שאינו לוקח או מפרסם מאמרים ביוזמתו וללא אישור של כותב המאמר בהווה ובעתיד, מאמרים שפורסמו בעבר בתקופת הרצת האתר הראשונית ונמצאו פגומים כתוצאה מטעות ותום לב, הוסרו לחלוטין מכל מאגרי המידע של אתר "ארטיקל", ולצוות "ארטיקל" אישורים בכתב על כך שנושא זה טופל ונסגר.
הערה זו כתובה בלשון זכר לצורך בהירות בקריאות, אך מתייחסת לנשים וגברים כאחד, אם מצאת טעות או שימוש לרעה במאמר זה למרות הכתוב לעי"ל אנא צור קשר עם מערכת "ארטיקל" בפקס 03-6203887.
בכדי להגיע לאתר מאמרים ארטיקל דרך מנועי החיפוש, רישמו : מאמרים על , מאמרים בנושא, מאמר על, מאמר בנושא, מאמרים אקדמיים, ואת התחום בו אתם זקוקים למידע.