|
|
נושא המאמר: זכויות בן זוג בירושה על פי דין מאת: אלי דורון, עו"ד- ירון טיקוצקי, עו"ד (רו"ח) [email protected] שמור מאמר למועדפיםאלי דורון, עו"ד- ירון טיקוצקי, עו"ד (רו"ח) [email protected]
אחד המצבים הקשים בו נתקל אדם לאחר מות בן זוגו, הוא הגילוי כי עליו לחלוק חלק מן הרכוש האישי שלו ושל בן זוגו, עם יורשים נוספים. למרות שהחוק נותן "יתרון חלקי" לבני זוג לפי כללים מורכבים מאד, עדיף להבטיח את זכויות בן זוגכם בעזבון בצוואה מסודרת.
חשוב להבין כי זכות השותפות של אדם ברכוש בן זוגו, הנובעת מדיני המשפחה בישראל, איננה נפגעת מכוח חוק הירושה, אלא חלה בשילוב עמו.
למשל, נכסים כמו דירה או כספים הרשומים רק על שם המוריש, אך נצברו במהלך הנישואין, שייכים במחציתם לבן הזוג שנותר בחיים (גם אם רשומים על שם המוריש בלבד) וזאת מכוח חזקת השיתוף בין בני זוג או מכוח חוק יחסי ממון.
המשמעות הנה כי אם למשל, יש לבני הזוג רכוש משותף הרי שבן הזוג הנפטר הנו בעלים של מחצית הרכוש, ויכול להוריש את חלקו זה בלבד. המחצית השנייה של הרכוש שייכת לבן הזוג שנותר בחיים, ולא תחולק בין היורשים.
כאשר המוריש הוא בן זוגכם, מומלץ לפנות לעורך דין המתעסק, לצד דיני הירושה, גם בדיני אישות, שכן, הוא יסייע לכם לשמור על חלקכם ברכוש המשותף, להבדילו מעיזבון בן הזוג שנפטר, ולמנוע מצב שבו חלקכם ברכוש יחולק בטעות בין יתר היורשים .
זכויות בן הזוג במיטלטלין
באופן עקרוני זכאי בן הזוג ליטול מן העזבון את כל המיטלטלין השייכים, לפי המקובל ולפי הנסיבות, למשק הבית המשותף. בהגדרת "מיטלטלין" נכללים המכונית של בני הזוג, הריהוט בבית, כלי מטבח, וציוד אישי אחר המשמש את בני הזוג.
זכויות בן הזוג בנכסים אחרים
לעניין שאר העיזבון שמותיר בן הזוג, כגון נכסי מקרקעין מניות וכדומה, משתנה חלוקת העיזבון בין היורשים בכפוף לסוג היורשים שהניח אחריו המוריש בנוסף לבן הזוג:
א) אם המוריש הניח אחריו ילדים, נכדים, נינים או הורים, יירש בן הזוג מחצית מייתרת העיזבון.
ב) אם המוריש הניח אחריו אחים או אחיינים או סבים יירש בן הזוג שני שליש מייתרת העיזבון.
זכויות בן הזוג בדירה המשותפת
לגבי הדירה שהותיר המוריש, אם בן הזוג היה נשוי למוריש לפחות 3 שנים וגר עם המוריש בדירה הכלולה בעיזבון, יירש בן הזוג את כל חלקו של המוריש בדירה, ושני שליש מייתרת העיזבון.
זכויות ידועים בציבור
חוק הירושה הישראלי קובע כי בני זוג החיים חיי משפחה במשק בית משותף אך אינם נשואים זה לזו, ובמות אחד מהם, איש מהם לא היה נשוי לאחר, יירש בן הזוג שנותר בחיים את בן זוגו שנפטר כאילו היו נשואים זה לזו.
זכויות קרובים שאינם בני זוג של המוריש
לאחר שחלקו של בן הזוג בעיזבון יועבר לו, יתחלקו שאר היורשים על פי דין ביתרת העיזבון, כאשר הכלל הוא שילדי המוריש יירשו אותו, ואם אין למוריש ילדים- יירשו אותו הוריו ואם אין למוריש הורים יירשו את המוריש סביו. אם אין למוריש קרובים שהם הורים, אחים, סבים, נכדים, נינים ואחיינים – יירש בן הזוג את כל העיזבון לבדו.
רמת גן: רח´ החילזון 12, (בית הקריסטל) טל´: 03-6127446, פקס: 03-6127449 חיפה: שדרות המגינים 58 טל´: 04-8526693 פקס: 04-8555976 שאלות לגבי המאמר ניתן להעביר למייל: [email protected]
מאמר זה נוסף לאתר "ארטיקל" מאמרים ע"י אלי דורון, עו"ד- ירון טיקוצקי, עו"ד (רו"ח) [email protected] שאישר שהוא הכותב של מאמר זה ושהקישור בסיום המאמר הוא לאתר האינטרנט שבבעלותו, מפרסם מאמר זה אישר בפרסומו מאמר זה הסכמה לתנאי השימוש באתר "ארטיקל", וכמו כן אישר את העובדה ש"ארטיקל" אינם מציגים בתוך גוף המאמר "קרדיט", כפי שמצוי אולי באתרי מאמרים אחרים, מלבד קישור לאתר מפרסם המאמר (בהרשמה אין שדה לרישום קרדיט לכותב). מפרסם מאמר זה אישר שמאמר זה מפורסם אולי גם באתרי מאמרים אחרים בחלקו או בשלמותו, והוא מאשר שמאמר זה נוסף על ידו לאתר "ארטיקל".
צוות "ארטיקל" מצהיר בזאת שאינו לוקח או מפרסם מאמרים ביוזמתו וללא אישור של כותב המאמר בהווה ובעתיד, מאמרים שפורסמו בעבר בתקופת הרצת האתר הראשונית ונמצאו פגומים כתוצאה מטעות ותום לב, הוסרו לחלוטין מכל מאגרי המידע של אתר "ארטיקל", ולצוות "ארטיקל" אישורים בכתב על כך שנושא זה טופל ונסגר.
הערה זו כתובה בלשון זכר לצורך בהירות בקריאות, אך מתייחסת לנשים וגברים כאחד, אם מצאת טעות או שימוש לרעה במאמר זה למרות הכתוב לעי"ל אנא צור קשר עם מערכת "ארטיקל" בפקס 03-6203887.
בכדי להגיע לאתר מאמרים ארטיקל דרך מנועי החיפוש, רישמו : מאמרים על , מאמרים בנושא, מאמר על, מאמר בנושא, מאמרים אקדמיים, ואת התחום בו אתם זקוקים למידע.
|
|
|
להשכיר רכב
הזמנת מלון בחו"ל
הזמנת מלון בישראל
אתר איי יוון
מדריך איטליה
מלונות בניו יורק
מדריך לאס וגאס
המלצות על נופש
המלצות על פריז
נדל"ן ביוון
|