חיפוש מאמרים

12522 מאמרים - מנוע לחיפוש מאמרים - פרסום מאמרים חינם

חפש מאמרים המתחילים באות:    א  ב  ג  ד  ה  ו  ז  ח  ט  י  כ  ל  מ  נ  ס  ע  פ  צ  ק  ר  ש  ת 

    עמוד הבית
»   הוסף מאמר חינם!
»   קישורי מידע
»   הוסף למועדפים
»   הפוך לדף הבית
»   צור קשר
»   פרסום באתר
»   מאמר מעניין בנושא:
פעילות גופנית ומשמעותה לגבי נשים





    קישורי טקסט (לפרטים)




קישור טקסט ממומן | לפרסום -לחץ כאן
עד 15% הנחה על השכרת רכב בחו"ל, מהחברות הגדולות בעולם, לחצו ל Rentingcar

הזמנת מלונות ביעדים האטרקטיבים ביותר ללא עמלות הזמנה!
מאמרים נוספים: מכס רכב אופנוע סיווג

נושא המאמר: זה אופנוע? זה רכב? תלוי את מי שואלים
מאת: עומר וגנר   שמור מאמר למועדפים

רקע
לפני מספר ימים, בתאריך 17.6.25, פרסם משרד האוצר טיוטת הצעה לתיקון צו תעריף המכס בפרק 87, בקשר להגדרה של המונח "אופנועים" לצרכי סיווג מכס ומס קניה (1).
אם אנו מבינים נכון, על פי התיקון המוצע, אך ורק כלי רכב עם שני גלגלים ייחשבו כ"אופנוע", בעוד כלים מודרניים כמו אופנועים עם שלושה גלגלים (שניים מקדימה ואחד מאחור, או להיפך), ייחשבו כ"רכב מנועי" לצרכי מכס וישלמו מס קניה הרבה יותר גבוה (כמו רכב נוסעים).
זאת ועוד, על פי התיקון, לדעתנו יכול להיווצר שכלי רכב עם שלושה גלגלים ייחשב כאופנוע לצרכי משרד התחבורה (רשיונות, חוקי הנהיגה וכו'), אך לצרכי מכס, הוא ייחשב כרכב מנועי ולא כאופנוע.
 
המצב החוקי לפני הצעת התיקון
רכב מנועי בעל ארבעה גלגלים, בעל מנוע בנזין, שסיווגו בפרט 87.03 לצו תעריף המכס, חייב בשיעור מס קניה בסיסי של 83% (לפני הפחתות בגין זיהום אוויר, אביזרי בטיחות ועוד).
לעומת זאת, אופנוע עם שני גלגלים שסיווגו בפרט 87.11 לצו תעריף המכס, חייב במס קניה בשיעורים מופחתים יותר, הנעים בין 25-70%, תלוי בנפח המנוע. למשל, אופנוע עם מנוע בנזין בנפח בין 250-500 סמ"ק בפרט מכס 87.11-3000, חייב במס קניה של 50%.
הדילמה בהגדרת כלי רכב כ"רכב מנועי" או כ"אופנוע", התעוררה בשנים האחרונות בעיקר לגבי כלי רכב בעלי שלושה גלגלים- שניים מקדימה ואחד מאחור, או להיפך, האם הם רכב מנועי או אופנוע.
נכון להיום, השאלה איזה כלי רכב ייחשב כאופנוע לצרכי מכס, נפתרת על ידי כלל 1 בכללים הישראליים לפרק 87 לצו תעריף המכס, הקובע כי "אופנוע" – כהגדרתו בתקנות התעבורה, התשכ"א-1961. זהו כלל שאינו קיים בחו"ל בסיווג הבינלאומי.
תקנות התעבורה בנוסחן כיום מגדירות אופנוע בסעיף 1, כ: "רכב מנועי בעל שני גלגלים המורכבים זה אחרי זה, בין שחובר אליו רכב צדי ובין אם לאו".
אבל, תקנות התעבורה ממשיכות ומגדירות בסעיף 1 "תלת אופנוע" –
"רכב מנועי הנע על שלושה גלגלים ואשר צויין ברשיונו כתלת אופנוע או תלת קטנוע ובלבד שמשקלו העצמי אינו עולה על 550 ק"ג ואינו מיועד להובלת טובין".
ובהמשך, כל התקנות העוסקות באופנוע (רשיונות, חוקי הנהיגה וכו'), חלות על אופנוע ותלת אופנוע, כאחד. נביא כדוגמה את סעיף 119(ב) לתקנות התעבורה: "לא ינהג ולא ירכב אדם על אופנוע או תלת-אופנוע, אלא כשרגליו נמצאות משני צדי האופנוע, או במקום המיועד לכך".
כלומר, לפי "מחוקק התעבורה", נראה שגם תלת אופנוע הוא סוג של אופנוע (אפילו בשם של הכלי, נעשה שימוש במילה "אופנוע").
 
הצעת התיקון
על פי התיקון המוצע של משרד האוצר מן הימים האחרונים (17.6.25), מומלץ לנתק את הקשר בין הגדרת אופנוע שבתקנות התעבורה לבין זו שבסיווג המכס. כלומר, במקום שהכללים לפרק 87 לצו תעריף המכס יפנו להגדרה שבתקנות התעבורה, מוצע לקחת את ההגדרה הקיימת כיום בתקנות התעבורה- עם דגש על שני גלגלים בלבד, ולשתול אותה ככלל מחייב לפרק 87.
בהצעת התיקון צוין עוד, כי מתקיימים דיונים לתיקון תקנות התעבורה, וכבר בשנת 2023 פורסמה טיוטה (2) לפיה מוצע לשנות את הגדרה "אופנוע" לצרכי תעבורה: "אופנוע- רכב מנועי בעל שני גלגלים המורכבים זה אחרי זה, בין שחובר אליו רכב צדי ובין אם לאו; לעניין זה, יראו גלגלים תאומים כגלגל אחד". ו"גלגלים תאומים" הוגדרו שם: "שני גלגלים, המורכבים על אותו סרן שהמרחק בין מרכזי אזורי המגע שלהם עם הקרקע קטן או שווה ל-460 מ"מ".
ובדברי ההסבר לאותה הצעה, הוגדר גם סוג אופנוע חדש:
L5e-A: "אופנוע תלת גלגלי, מיועד להסעת נוסעים. יכול להכיל עד 5 נוסעים (כולל נהג)".
כפי שצוין, כבר היום בתקנות התעבורה קיימת הגדרה ל"תלת אופנוע", הגדרה שאינה קיימת במכס, ונראה שמגמת משרד התחבורה היא להתייחס לאופנועים עם שלושה גלגלים כאופנועים ולא כרכב נוסעים.
 
השלכות רוחב אפשריות
אם אנו מבינים נכון, ניתוק הקשר שבין הגדרת אופנוע בתקנות התעבורה לבין זו שבתעריף המכס, יכול להביא למצב אבסורדי, לפיו כלי ייחשב כאופנוע לצרכי התעבורה- רשיונות, חוקי הנהיגה, וכו', אך לא ייחשב כאופנוע לצורך סיווג מכס.
כך, כל שינוי של הגדרת אופנוע על ידי "מחוקק התעבורה", לא ישפיע עוד על סיווג המכס. לעומת זאת, במצב החוקי הקודם, מאחר ו"מחוקק המכס" שאב את ההגדרה מ"מחוקק התעבורה", כל שינוי בדיני התעבורה היה משפיע על סיווג המכס של אופנוע. למעשה, אם על פי "מחוקק התעבורה" כלי עם שלושה גלגלים הוא אופנוע, גם "מחוקק המכס" היה חייב לקבל את הדין, ולנהוג באופן דומה. וכפי שצוין, כבר כיום קיימת הגדרה של "תלת אופנוע" בדיני התעבורה, אך לפי התיקון המוצע, כל הגדרה מדיני התעבורה לא תשפיע עוד על סיווג המכס.
המתח שבין הגדרות המכס לבין הגדרות משרד התחבורה לגבי כלי רכב, אינו דבר חדש.
מעניין לציין כי בשנת 2018, כשהתעוררה מחלוקת סיווג לגבי כלי רכב, האם הם טרקטור משא או רכב שטח, מתח בית המשפט ביקורת על רשות המכס בכך שסיווגה בניגוד לעמדת משרד התחבורה (3), ובית המשפט סיווג על פי עמדת משרד התחבורה כ"טרקטור משא".
עוד נציין, כי באוגוסט 2024 פרסם המכס החלטת סיווג מקדמית לכלי רכב עם שלושה גלגלים וקבע שזהו רכב נוסעים ולא אופנוע (4).
בסופו של דבר, אם אופנוע עם שלושה גלגלים יסווג בפרט 87.03 כרכב מנועי עם 83% מס קניה, בעוד אופנוע עם שני גלגלים יסווג בפרט 87.11 עם כ-50% מס קניה, נראה כי אין תכלית הגיונית לפער מיסוי כה גדול, והדבר יכול לעורר הגשת עתירות מינהליות בנושא. זאת, בעיקר כשמדובר כאן במס קניה שהוא מס מקומי ישראלי, שתכליתו היא: "להפנים השפעות חיצוניות שליליות שאינן חלק מעלויות הייצור, אך גורמות לנזקים שונים למשק ולחברה" (5). כלומר תכלית המס היא להפחית שימוש במוצרים מזיקים או להטיל על המשתמש את העלויות המזיקות שנגרמות. האם לאופנוע עם שלושה גלגלים השפעות הרבה יותר מזיקות מאופנוע עם שני גלגלים, ברמה שמצדיקה פער מיסוי שכזה? אנו מרשים לעצמנו להטיל ספק בנושא.
 
מה קורה בחו"ל
מעניין לציין, כי בשיטת הסיווג הבינלאומית של ארגון המכס העולמי, אין הגדרה בכללים לפרק 87 מה ייחשב כאופנוע לצורך פרט 87.11.
עיון בדברי ההסבר (Explanatory notes) של ארגון המכס העולמי לפרט 87.11, שהם אינם הדין המחייב בישראל אבל הם משמשים ככלי פרשני, מגלה כי שם אופנועים מוגדרים ככלים בעלי שני גלגלים, אך קיים חריג, לפיו גם כלים עם שלושה גלגלים, בתנאים מסוימים, כל עוד אין להם מאפיינים של רכב נוסעים, יישארו בסיווג של אופנועים, ובלשון דברי ההסבר:
"Three-wheeled vehicles (e.g., the “delivery tricycle” type) are also classified here provided they do not have the characteristics of motor vehicles of heading 87.03 or heading 87.04 (see the Explanatory Notes to headings 87.03 and 87.04)."
נראה אם כן, שרשות המכס אינה מקבלת דברי הסבר אלה, ולפי עמדתה, כלי עם שלושה גלגלים אינו יכול להיות בשום אופן כ"אופנוע" לצרכי מכס.
נציין עוד כי קיימות החלטות סיווג של ארגון המכס העולמי שסיווגו כלים עם שלושה גלגלים בפרט 87.04 כרכב מנועי להובלת טובין ולא בפרט 87.11 כאופנוע, במקרים בהם לכלי הרכב תא מטען אחורי גדול להובלת סחורות.
יהיה מעניין לעקוב אחרי ההתפתחויות בנושא.
 
הפניות:
(1) טיוטת צו תעריף המכס והפטורים ומס קנייה על טובין (תיקון מס'...), התשפ"ה-2025, פורסמה בתאריך 17.6.25, פתוחה להערות הציבור עד לתאריך 8.7.25.
(2) טיוטת תקנות התעבורה (תיקון מס'...), התשפ"ג-2023, פורסמה בתאריך 4.4.23.
(3) ת.א. (מחוזי מרכז) 372-09-13 דוד לובינסקי בע"מ נ' מדינת ישראל, אגף המכס ומע"מ (15.2.18).
(4) החלטת סיווג מקדמית מתאריך 19.8.24, כלי רכב תלת גלגלי מדגם Ryker 900 בעל מנוע בנזין בנפח של כ-900 סמ"ק. רשות המכס קבעה שסיווגו בפרט 87.03-2190 לצו תעריף המכס.
(5) ת.א. (מחוזי ירושלים) 7057/05 פרמה גורי בע"מ נ' מדינת ישראל-רשות המיסים-אגף המכס (13.12.11).




מאמר זה נוסף לאתר "ארטיקל" מאמרים ע"י עומר וגנר שאישר שהוא הכותב של מאמר זה ושהקישור בסיום המאמר הוא לאתר האינטרנט שבבעלותו, מפרסם מאמר זה אישר בפרסומו מאמר זה הסכמה לתנאי השימוש באתר "ארטיקל", וכמו כן אישר את העובדה ש"ארטיקל" אינם מציגים בתוך גוף המאמר "קרדיט", כפי שמצוי אולי באתרי מאמרים אחרים, מלבד קישור לאתר מפרסם המאמר (בהרשמה אין שדה לרישום קרדיט לכותב). מפרסם מאמר זה אישר שמאמר זה מפורסם אולי גם באתרי מאמרים אחרים בחלקו או בשלמותו, והוא מאשר שמאמר זה נוסף על ידו לאתר "ארטיקל".

צוות "ארטיקל" מצהיר בזאת שאינו לוקח או מפרסם מאמרים ביוזמתו וללא אישור של כותב המאמר בהווה ובעתיד, מאמרים שפורסמו בעבר בתקופת הרצת האתר הראשונית ונמצאו פגומים כתוצאה מטעות ותום לב, הוסרו לחלוטין מכל מאגרי המידע של אתר "ארטיקל", ולצוות "ארטיקל" אישורים בכתב על כך שנושא זה טופל ונסגר.

הערה זו כתובה בלשון זכר לצורך בהירות בקריאות, אך מתייחסת לנשים וגברים כאחד, אם מצאת טעות או שימוש לרעה במאמר זה למרות הכתוב לעי"ל אנא צור קשר עם מערכת "ארטיקל" בפקס 03-6203887.

בכדי להגיע לאתר מאמרים ארטיקל דרך מנועי החיפוש, רישמו : מאמרים על , מאמרים בנושא, מאמר על, מאמר בנושא, מאמרים אקדמיים, ואת התחום בו אתם זקוקים למידע.

 

 

  

 






 

 

 הזמנת מלון בחו"ל

 הזמנת מלון בישראל

 אתר איי יוון

 מדריך איטליה

 מלונות בניו יורק

 מדריך לאס וגאס

 המלצות על נופש

 המלצות על פריז

נדל"ן ביוון


 
 
 

 

איי יוון | אתונה |  ליסבון  | גרפולוגיה משפטית | כרתים | איטליה | הזמנת מלון |  חבל זגוריה | הזמנת טיסה | השכרת רכב בחו"ל

 

 

 

 

 

ארטיקל מאמרים 2024 - 2006  [email protected]